Provincie Utrecht

Persbericht

Laatste subsidies uit energiefonds

5-4-2005
Zeven projecten, die bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot, krijgen subsidie uit het provinciale Energiefonds. Dit is de laatste verdelingsronde uit het fonds, want door noodgedwongen bezuinigingen van de provincie houdt het Energiefonds op te bestaan. Deze laatste projecten die uit het Energiefonds ondersteund worden hebben met name aandacht voor maximale energiebesparing en duurzaam opgewekte energie.

Het Energiefonds heeft tot doel om projecten te ondersteunen die de uitstoot van CO2 helpen terugdringen. Dit is een belangrijke milieudoelstelling van de provincie Utrecht. Sinds de oprichting van het fonds in 2003 zijn 35 projecten gericht op duurzame energie financieel ondersteund. Nu het Energiefonds wordt opgeheven zoekt de provincie naar andere mogelijkheden om met voorbeeldprojecten en door het tonen van concrete resultaten aan het thema energie een impuls te geven.

Duurzame renovatie
Een van de gehonoreerde projecten is het project `Duurzame renovatie'. In de gemeente Amersfoort is men bezig het huidige woningbestand in de sociale woningbouw op een vooruitstrevend hoog niveau te brengen, een ambitie die de provincie ondersteunt. In de wijk Schuilenburg worden 90 woningen uit de jaren `60 met verouderde ketels en geisers zowel bouwkundig als installatietechnisch verbeterd. De isolatie en ventilatie wordt verbeterd en duurzame energievoorzieningen worden toegepast. Door middel van zonnecollectoren en centrale warmtepompen wordt duurzame warmte opgewekt voor ruimteverwarming en warm tapwater. Het resultaat is woningen met een lager energieverbruik, een lagere CO2-uitstoot en een hoger comfort voor de bewoners. Het project `Duurzame renovatie' krijgt 150.000 euro uit het Energiefonds.

Energie-advies aan huis
Woningbouwvereniging De Seyster Veste uit Zeist heeft een opmerkelijk verschil geconstateerd in het energieverbruik binnen dezelfde woningtypen. Het gaat om woningen aan de Brugakker en flats aan de Laan van Vollenhove. Van de 370 woningen zijn er 125 met een opvallend hoog verbruik, variërend van 30 tot maar liefst 300% boven het gemiddelde. In samenwerking met de Milieudienst Zuidoost-Utrecht gaat de woningbouwvereniging het project `Energie-advies aan huis' uitvoeren. Adviseurs bezoeken 50 woningen met een hoog verbruik, die vervolgens een energiebesparingadvies op maat krijgen en een doos met allerlei energiebesparende items. Van de woningen die worden bezocht wordt nog twee jaar lang het energieverbruik periodiek gemeten. Zo ontstaat een beeld van het rendement van een dergelijke gedragscampagne op de langere termijn. Het project `Energie-advies aan huis' ontvangt van de provincie een bijdrage van 6.000 euro.

Laatst gewijzigd op 04/05/2005 02:27:18 PM. Paginabeheer: Evelien.ten.Bosch@provincie-utrecht.nl