Gemeente Bergschenhoek

Combiwerk niet zo maar een onderneming
combiwerkers
Sinds 2001 worden de gemeentelijke plantsoenen en groenstroken in de wijken Centrum (wijk 1), de Driehoek (wijk 2) en Zuid (wijk 3) in opdracht van de gemeente uitgevoerd door Combiwerk. Er wordt gewerkt met een vaste ploeg medewerkers. Inmiddels zijn dit vertrouwde gezichten in deze wijken.

Combiwerk, gevestigd in Delft, is niet zo maar een onderneming op de vrije markt. Dit bedrijf creëert arbeidsplaatsen voor mensen die geen of moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Vroeger noemde men dit wel een sociale werkplaats. Tegenwoordig kort men dit meestal af tot SW-bedrijf. De mensen die worden ingezet door dit bedrijf doen op deze manier werkervaring op en ze nemen op een uiterst zinvolle wijze deel aan het maatschappelijke leven. Voor langdurig werklozen biedt het SW-bedrijf een opstapje voor een plaats op de arbeidsmarkt.

Tevredenheid
De gemeente heeft in de jaren vanaf 2001 voldoende ervaring met deze ploeg mensen opgedaan om hun inzet te kunnen beoordelen. Zowel de binnen- als de buitendienst van de afdeling Openbare Werken zeer tevreden met de inzet van de ploeg van Combiwerk. In 2004 is bij wijze van proef de opdracht uitgebreid. De ploeg was daarom vorig jaar ook aan het werk zien in de wijken Weg en Land en Bergweg-Zuid. Aangezien het resultaat tot tevredenheid stemt, heeft het gemeentebestuur besloten om deze uitbreiding structureel door te zetten. Combiwerk is dus actief in de wijken Centrum (wijk 1), de Driehoek (wijk 2), Zuid (wijk 3), Weg en Land (wijk 9) en Bergweg-Zuid (wijk 12).

Direct inzetbaar
Een voordeel voor de gemeente is dat deze ploeg direct inzetbaar is, waardoor flexibel en snel kan worden ingespeeld op met name weersomstandigheden en klachten van bewoners. Ook bij onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld het herstellen van schades, kunnen deze medewerkers snel worden ingezet, waarbij de kosten vooraf bekend zijn. Het werk van de vaste ploeg van Combiwerk beperkt zich niet tot het groenonderhoud. Andere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het verwijderen van onkruid uit parkeervakken. Dit is zeer arbeidsintensief werk. Ook wordt de ploeg structureel ingezet bij het legen van hondenpoepbakken en het schoonmaken van schoolpleinen in vakanties.

Niet alleen de ambtelijke organisatie en het college van burgemeester en wethouders zijn tevreden, ook leden van de gemeenteraad hebben tijdens de openbare vergadering van 1 maart 2005 hun waardering uitgesproken voor het werk van de vaste ploeg. De gemeente ondersteunt van harte de sociaal-maatschappelijke functie van dit SW-bedrijf in onze regio.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2005 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 05 april 2005 - Techniek Aralto ICT