Time : 3:21:30 PM
Date : Tuesday, April 05, 2005
Sender Name: Fedichem

Zesde milieurapport van de Belgische chemie - Duurzame vooruitgang in de milieubescherming

Brussel, 5 april 2005 - De chemische industrie in ons land blijft jaar na jaar haar bijdragen leveren tot een betere milieukwaliteit in ons land. Onze bedrijven presteren voor de meeste indicatoren nog steeds beter. Voor sommige parameters is uiteraard - na jarenlange inspanningen de grens van het technisch haalbare in zicht. Ook de veiligheid kan alweer terugblikken op een indrukwekkend palmares in vergelijking met het gemiddelde voor de hele industrie. Dit zijn enkele vaststellingen in het nieuwste milieurapport dat de chemiefederatie Fedichem zopas heeft voorgesteld.

Het rapport behandelt achtereenvolgens de hoofdstukken "Water", "Lucht", "Afvalstoffen", "Veiligheid" en "Energie". Vermits elke inspanning in deze domeinen ook een kostenplaatje heeft, zijn de rubrieken "Investeringen en kosten" en "Heffingen" niet minder belangrijk. Wij geven hierna uit elk hoofdstuk de meest markante realisaties.

De lozingen in het water vertonen stilaan een stagnatie, zij het op een laag niveau, behalve voor de parameter "stikstof", die de laatste vier jaar nog een gevoelige daling gekend heeft.

Wat de luchtkwaliteit betreft ligt de grootste vooruitgang in de laatste twee jaren op het vlak van de emissies aan stikstofoxide (-24%), zwaveldioxide (-28%) en vluchtige organische stoffen (VOS): een reductie met 35%.

Inzake de afvalstoffen valt het op dat het storten ervan op het laagste peil ooit gekomen is; dat het tonnage van ca. 860.000 ton gestort afval toch nog aanzienlijk lijkt. Dat ligt echter mede aan het feit dat het wettelijke begrip "storten" ook grote hoeveelheden afval bevat die tijdelijk opgeslagen worden en in een later stadium gevaloriseerd zullen worden in andere productielijnen of als secundaire grondstof.

De chemiesector is nog steeds een koploper inzake arbeidsveiligheid. Zowel qua frequentie als ernstgraad van de ongevallen doet de chemie het veel beter dan het gemiddelde van de industrie. De reeds erg lage cijfers dalen sinds 2000 nog steeds.

Ook het gebruik van water en energie is sinds 2000 continu aan het dalen. Ten opzichte van 1970 is het specifieke energieverbruik (dus het verbruik per producteenheid) zelfs gereduceerd tot minder dan de helft (-53%)!

Dit toont overduidelijk het belang aan van de inspanningen die onze sector al jaren levert om door het invoeren van technische verbeteringen bij te dragen tot duurzame ontwikkeling en rekening te houden met de noden van de komende generaties.

Dit milieurapport kadert in de filosofie van het wereldprogramma "Responsible Care". De ondertekenaars hiervan verbinden er zich formeel toe om alles in het werk te stellen opdat de prestaties van hun bedrijf inzake veiligheid en bescherming van de gezondheid en het milieu constant zouden verbeteren. Alle ondernemingsleiders van de Fedichem-bedrijven hebben deze verbintenis ondertekend.

De brochure kan gedownload of besteld worden via de site www.fedichem.be, rubriek "publicaties".

Informatie :
Claude Klein (tel. 02 238 97 37, e-mail: cklein@fedichem.be), Guy Borighem (tel: 02 238 98 38, e-mail: gborighem@fedichem.be), Daniel Verbist (tel. 02 238 99 91, e-mail: dverbist@fedichem.be) en Dirk Clotman (tel. 02 238 97 51, e-mail: dclotman@fedichem.be).

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR