Gemeente Someren



* Aanslagbiljet 2005 met WOZ-beschikking

* Afrekening afvalstoffenheffing 2004/2005


* Folder We zijn er voor u!

* Referendum Europese grondwet
Wethouder T. Kusters en A. Thijs-Rademakers
Wethouders A. v.d. Velden-Coolen, M. Kusters

Gemeentelijke belastingen
Aanslagbiljet 2005 met WOZ-beschikking

De aanslagbiljetten voor de gemeentelijke belastingen 2005 gecombineerd met de nieuwe WOZ-waarde zijn op 19 maart 2005 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld op het aanslagbiljet. Het betreft een gecombineerde aanslag voor de onroerende-zaakbelastingen, het rioolrecht en de hondenbelasting.

Bij het aanslagbiljet treft u een bijsluiter WOZ, een bijsluiter Gemeentelijke belastingen 2005 en een taxatieverslag aan.

Belastingen
Op het aanslagbiljet kunnen de volgende belastingen zijn vermeld.
* Onroerende zaakbelastingen (OZB)

* Rioolrechten

* Hondenbelasting

Waardestijging / daling OZB tarieven
De prijzen van huizen in Nederland blijven stijgen. De belastingheffing in 2005 zal worden gebaseerd op hogere waarden. Het waardeniveau van 1 januari 2003 is het uitgangspunt bij de nieuwe vastgestelde waarde. Sinds de vorige waardepeildatum 1 januari 1999 zijn de huizenprijzen gemiddeld ongeveer 50% gestegen. Doordat de OZB-tarieven voor 2005 zijn verlaagd, hoeft de waardestijging van woningen niet automatisch te leiden tot een forse stijging van de aanslag OZB.

WOZ beschikking op aanslagbiljet
U ontvangt in tegenstelling tot voorgaande jaren geen aparte WOZ-beschikking waarin de waarde is vastgesteld. De nieuwe vastgestelde WOZ-waarde die van toepassing is voor uw pand staat vermeld op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen. Dit gebeurt voortaan ieder jaar.

Tijdvak
De nieuwe WOZ-waarde geldt voor de jaren 2005 en 2006.

Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt?
De WOZ-waarde wordt als heffingsgrondslag gebruikt voor verschillende belastingen:

* de onroerende zaakbelastingen van de gemeente;
* de omslag gebouwd van het waterschap

* het eigenwoningforfait bij de inkomsten uit werk en woning (Box I);

* de vermogensrendementsheffing voor de tweede woning (Box III).

De Rijksbelastingdienst heeft het tarief voor het eigenwoningforfait in 2005 verlaagd van 0,85% naar 0,60%. Is in 2005 de eigen woning geheel hypotheekvrij dan hoeft geen eigenwoningforfait meer in aanmerking te worden genomen.

Taxatieverslagen op internet
U kunt het taxatieverslag ook bekijken op onze website.

Bezwaar?
Wanneer u het niet eens bent met de WOZ-beschikking of één of meerdere aanslagen, kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslag/beschikkingsbiljet schriftelijk bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift zenden aan: Het hoofd van de sector Financiën van de gemeente Someren, postbus 290, 5710 AG Someren.

Het is niet mogelijk om bezwaar te maken door het versturen van een e-mail.

Wij wijzen u erop dat het indienen van een bezwaarschrift, de verplichting tot betaling niet opschort.

Let op:
Met ingang van 2005 geldt er binnen bepaalde grenzen een wettelijk vermoeden omtrent de juistheid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt door de gemeente verlaagd als uit onderzoek blijkt dat de waardeverlaging de wettelijke marge overschrijdt. WOZ-Waarde Waardeverlaging minimaal
Lager dan 200.000 5% van WOZ-waarde
200.000 tot 500.000 4% van de WOZ-waarde (minimaal 10.000) 500.000 tot 1.000.000 3% van WOZ-waarde (minimaal 20.000) Vanaf 1.000.000 2% van WOZ-waarde
(minimaal 30.000 en maximaal 100.000)

Betaling aanslagbiljet: Automatische incasso of acceptgiro Als u reeds gebruik maakt van automatische incasso, wordt het belastingbedrag voor 2005 in acht maandelijkse termijnen van het door u opgegeven bank- of girorekeningnummer afgeschreven op de volgende vervaldata: 30 april, 31 mei, 30 juni, 31 juli, 31 augustus, 30 september, 31 oktober en 30 november.

Als u de gemeente niet heeft gemachtigd tot automatische incasso, dan treft u bij het aanslagbiljet twee acceptgiros aan, voor twee betaaltermijnen. Op de eerste vervaldag 30 april 2005 moet de helft van de aanslag betaald zijn. Het restant moet zijn voldaan op de tweede vervaldag 31 juli 2005. U kunt het gehele bedrag van de aanslag ook ineens betalen.

Kwijtschelding
Het kan zijn dat het betalen van de gemeentelijke belastingen voor u problemen oplevert vanwege uw financiële omstandigheden. U kunt dan binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen. Een kwijtscheldingsformulier is verkrijgbaar op de afdeling Financiën/belastingen. Uw financiële positie wordt nagegaan aan de hand van een inkomens- en vermogenstoets. De daarbij te hanteren normen zijn door het Rijk vastgesteld.

De gemeente Someren en waterschap Aa en Maas werken samen voor de kwijtschelding. Dit betekent dat de beslissing over de kwijtschelding die u van de gemeente ontvangt, zowel betrekking heeft op kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen als van de waterschapslasten.

Op initiatief van de gemeente wordt aan degene die een uitkering ontvangt op grond van de Wet werk en bijstand kwijtschelding verleend als voldaan wordt aan de inkomens- en vermogenstoets. Hiervan ontvangt de kwijtscheldingsgerechtigde automatisch bericht. Ontvangt u geen bericht en denkt u voor kwijtschelding in aanmerking te komen, dan kunt u eveneens een kwijtscheldingsformulier aanvragen bij de afdeling Financiën/belastingen.

Informatie
Meer informatie over de WOZ-waarde treft u aan in de Bijsluiter WOZ. Informatie over gemeentelijke belastingen staat in de Bijsluiter gemeentelijke belastingen 2005.

U kunt ook tijdens kantooruren bellen met de afdeling Financiën/belastingen, telefoon (0493) 49 48 88. Voor een bezoek kunt u terecht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, van 9.00 tot 12.00 uur.

Terug naar boven

Afrekening afvalstoffenheffing 2004/2005

De afrekening van het water van Brabant Water NV, de afrekening voor de afvalstoffenheffing 2004/2005 is verzonden.

Op de afrekening worden de door u betaalde voorschotten verrekend met het door u te betalen bedrag aan afvalstoffenheffing. Dit bedrag is gebaseerd op het vast recht vermeerderd met de kosten voor het ledigen van de containers. Het vast recht is berekend over de maanden maart 2004 tot en met februari 2005. De op de afrekening vermelde ledigingen, zijn de ledigingen die hebben plaatsgevonden in de periode waarop de afrekening van het water betrekking heeft. Deze periode staat vermeld op de afrekening.

Voor vragen kunt tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bellen met de medewerkers van de afdeling Financiën/belastingen, telefoon (0493) 494888.

Terug naar boven

afbeelding van de folder Folder We zijn er voor u!

De gemeente levert tal van diensten aan de inwoners en wil dat graag zo goed mogelijk doen. Als u een vraag heeft, dan moet daar een snel en duidelijk antwoord op komen. En als u in het gemeentehuis komt voor een product of dienst, dan moet de gemeente dat op een correcte manier aan u leveren.

Uw mening, signalen en ideeën over de manier waarop de gemeente haar diensten verleent, zijn onmisbaar. Wat kan de gemeente beter doen, wat hebben we niet gezien of welk project zouden we in uw ogen eens op moeten pakken. Uw mening is niet alleen welkom als het gaat om hóe we de dingen doen, maar ook over wát we doen.

Er zijn verschillende manieren waarop u en de gemeente met elkaar in contact kunnen komen. Een overzicht hiervan staat in de brochure We zijn er voor u! Deze brochure treft u deze week als bijlage in t Contact aan.

Ook al heeft u niet meteen iets waarover u contact wilt met de gemeente, bewaar deze brochure dan toch. Misschien komt het ooit van pas!

Terug naar boven

Referendum Europese grondwet

Op 1 juni zal er een referendum worden gehouden over de Europese grondwet. Vanwege de grote behoefte die er in de samenleving bestaat aan spoedige informatievoorziening, heeft de Referendumcommissie er voor gekozen de samenvatting van de Europese Grondwet niet één, maar twee keer te laten verspreiden onder de kiezers.

De Referendumcommissie zal de samenvatting van de Grondwet op 23 april en 14 mei 2005 huis-aan-huis laten verspreiden. Vanaf 9 mei is de volledige tekst van de Europese grondwet in het gemeentehuis, bij de afdeling Burgerzaken, in te zien. Belangstellenden die een gedrukt exemplaar of een Cd-rom van het Verdrag willen ontvangen kunnen dan ook een antwoordkaart invullen en ontvangen van het Informatiepunt Referendum Europese Grondwet dan het Verdrag.

De Europese Grondwet kan ook worden gedownload via de websites www.ukomttochook.nl en www.referendumcommissie.nl

Belangrijke data

* Op 19 april wordt er bekeken wie er een oproepingskaart ontvangt. De voorwaarde hierbij is dat men de Nederlandse nationaliteit bezit en op de dag van de stemming (1 juni) 18 jaar of ouder is.


* De oproepingskaart dient uiterlijk 17 mei a.s. in uw bezit te zijn.


* Van 19 april tot 4 mei kunt u, als u op de dag van de verkiezing in het buitenland verblijft, een verzoek indienen om per brief te mogen stemmen.


* Tot en met 18 mei kunt u een schriftelijk verzoek indienen om te stemmen in een stembureau naar keuze of bij volmacht.


* Tot en met 27 mei kunt u een mondelinge aanvraag doen voor een kiezerspas.

Met een kiezerspad kunt u in elk stembureau in Nederland uw stem uitbrengen.