Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: BBR. 2005/94
datum: 04-04-2005
onderwerp: Aanbieding cd-rom Eururalis (TRC 2005\1748)

Bijlagen: 2

Geachte Voorzitter,

Uw Kamer heeft bij de vaststelling van de begrotingsstaat 2003 van mijn departement de motie van het lid Tichelaar c.s. 28 600 XIV nr. 41 aangenomen. In de overwegingen van de motie is aangegeven dat de uitbreiding van de EU aanzienlijke gevolgen heeft voor de landelijke gebieden in de EU en die in Nederland in het bijzonder, maar dat onduidelijk is wat deze gevolgen kunnen zijn.
Uw Kamer verzocht daarom om een rapport waarin deze gevolgen inzichtelijk gemaakt zouden worden. Een consortium van Wageningen Universiteit, Alterra, LEI en RIVM heeft deze opdracht uitgevoerd. Bijgaand stuur ik u een cd-rom van het project EURURALIS.

Onder begeleiding van een Policy Advise Grozijn drijvende krachten (zoals klimaat, bevolkingsgroei en inkomen), beleidsscenario's en mogelijke beleidsvragen geïnventariseerd. Onder wetenschappelijke begeleiding uit Polen, Frankrijk, Engeland en Nederland zijn vervolgens bestaande modellen en bestaande databases aan elkaar gekoppeld en verder uitgewerkt. EURURALIS bevat daarmee een schat aan informatie. De belangrijkste uitkomsten van de doorrekening van dit model staan kort samengevat in bijlage 1, voor nadere informatie verwijs ik u naar bijgevoegde cd-rom.

De cd-rom die ik u nu aanbied beschouw ik overigens als een eerste versie van het programma, er zullen nog een aantal versies nodig zijn om het programma verder te optimaliseren. Aan deze verdere ontwikkeling wordt nu gewerkt.

EURURALIS vormt een prima hulpmiddel voor beleidsmakers die na willen denken over de gevolgen van verschillende beleidskeuzes. Gebruikers van EURURALIS kunnen toekomstige gevolgen voor demografie, ecologie, economie, beleid, technologie en klimaatverandering volgen in vier toekomstscenario's. Daarbij is de wereld ingericht volgens respectievelijk een complete wereldwijde vrijhandel, een wereldwijde samenwerking, de uitbreiding van continentale markten en de ontwikkeling van regionale samenlevingen.

Met het softwareprogramma EURURALIS kunnen beleidsmakers meer zicht krijgen op de toekomst van hun land in de context van de Europese Unie helder krijgen. Bij de eerste versie die nu is uitgebracht zien ze in vier toekomstscenario's welke ontwikkelingen er zijn, zodat ze over beleidsmaatregelen kunnen discussiëren. De cd-rom is inmiddels al met groot succes benut als discussieaanjager bij een bijeenkomst van alle EU-directeuren Platteland. Een vervolgdiscussie bij de Europese Commissie is inmiddels in voorbereiding. Tevens onderzoek ik momenteel de mogelijkheden om in breder internationaal verband dit model verder te ontwikkelen. De internationale belangstelling hiervoor is groot.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage 1.
Belangrijkste resultaten van EURURALIS

Onderstaand is een puntsgewijze samenvatting gegeven van de wetenschappelijke uitkomsten van de studie EURURALIS.

Demografie
Naar verwachting zal in een aantal scenario's een ombuiging van de trend van bevolkingsgroei optreden. De bevolkingsgroei stagneert of slaat om in teruggang. Aangezien er bovendien trek naar de steden optreedt, zal de rurale bevolking een sterke neerwaartse trend vertonen (in de órde van grootte van 105 miljoen Europeanen naar circa 75 miljoen). Dit fenomeen gaat gepaard met een relatief sterke vergrijzing. Al met al zorgt dit in een groot aantal landen (met name in zuidelijke en oostelijke lidstaten) voor een omvangrijke beleidsopgave in economisch, sociaal en cultureel opzicht.

Toetreding nieuwe landen
In het algemeen betekent de verruiming van de interne markt wederzijds voordeel voor de 'oudere' en nieuwe lidstaten. Relatief veel voordeel genieten de tien recent toegetreden landen, ook dankzij de stimulansen vanuit het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Liberalisering van de wereldhandel
Een liberalisering van de wereldhandel - in de studie vooral beoordeeld met betrekking tot agrarische producten en diensten - geeft geen scherpe terugval te zien voor de EU 15 en EU 10 landen, al vertonen de voorheen beschermde producten (zoals suiker) wel teruggang. Landen die in sterke mate afhankelijk zijn van steunmaatregelen zullen wel betekenisvolle veranderingen ondergaan. Nederland is binnen Europa relatief sterk in agrarische producten en diensten die zonder steunmaatregelen kunnen worden geleverd.

Vrijkomen van gronden door efficiëntere benutting In de meeste scenario's blijkt er minder behoefte aan grond voor agrarische productie te bestaan vanwege efficiëntere productiemethoden. De verwachting is dat aanzienlijke landoppervlakten uit de productie kunnen worden genomen. Dit kan - mits goed begeleid met een ruimtelijk beleid - een aantal voordelen hebben (vrijwaren van erosie- of verziltingsgevoelige gebieden; het vergroten van natuurgebieden; het omzetten in bos met het voordeel van koolstofopslag), maar ook een aantal ecologische en landschappelijke nadelen (extensieve graslanden, landschappelijk waardevolle cultuurlandschappen waar gebruik en onderhoud cruciaal zijn voor het behoud) .

Klimaatsverandering
Hoewel de belangrijkste klimaatsveranderingen en daaraan klevende effecten na de bestudeerde periode van 30 jaar zullen optreden lijkt zo'n ontwikkeling dermate evident en onvermijdelijk dat naast een brongericht beleid (terugdringen uitstoot, bevorderen vastlegging) een adaptieve strategie nodig is. Klimaatsveranderingen zijn immers zowel gevolg als oorzaak van sterk naijlende processen. Een tijdige adaptieve ruimtelijke en technische strategie helpt om nog hogere kosten en schades te vermijden.

Ruimtelijke strategie
Lange termijnveranderingen in het Europese rurale gebied zijn naar oorzaak, aard en geografische verbreiding sterk grensoverschrijdend. Goede oplossingen vragen samenwerking over de grenzen heen en daarmee ook een internationale ruimtelijke strategie, aanvullend op meer generieke beleidsmaatregelen en -aanpassingen.

Verantwoordelijkheid voor de Derde Wereld
Het is evident dat het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid (met tariefmuren, exportsubsidies) een aantal evidente nadelen heeft voor veel ontwikkelingslanden. Afschaffing kan die verminderen. Daarnaast kan Europa met haar agrarische productiepotentieel bij een groeiende wereldbevolking en mogelijk ernstige klimaatsveranderingen een positieve rol spelen bij de wereldvoedselvoorziening en/of het beschermen van kwetsbare gebieden elders op de wereld.

Bijlage 2 cd-rom Eururalis is vanwege de omvang niet op deze site beschikbaar.