Provincie Noord-Brabant




Muskusrat- en beverratbestrijding vorig jaar naar wens

Muskusrattenprobleem 2004 volledig beheersbaar

In 2004 was, net als voorgaande jaren, de muskusratten-bestrijding in Brabant volledig beheersbaar. Ook de beverratbestrijding verloopt naar wens. De provincie bestrijdt de muskus- en beverratten preventief, om zo schade aan met name waterstaatswerken te voorkomen.

Hoe minder ratten er gevangen worden, des te beter is de situatie. Immers, als er veel ratten gevangen worden, betekent dat dat er ook veel ratten aanwezig zijn. Het afgelopen jaar konden de Brabantse bestrijders de muskusrattenpopulatie op een laag niveau houden. Met een vangst van 0,11 per uur voldoet Brabant ruimschoots aan de landelijk gestelde norm van maximaal 0,25 per uur. In 2004 zijn 4.799 muskusratten gevangen. Dat is ruim 600 meer dan in 2003. Echter, ondanks de toename van de vangsten blijft er zonder twijfel sprake van een verantwoorde situatie. Er is namelijk sinds enige jaren geen sprake van onaanvaardbare schade als gevolg van graverij of vraat door de muskusrat. Ongeveer de helft van de gevangen muskusratten kwam uit de twee à drie kilometer brede strook langs de provinciegrens.

De verspreiding van de beverrat over Nederland is helaas toegenomen, maar positief is de daling van het aantal vangsten. In Brabant verloopt de bestrijding van de beverrat naar wens. Het aantal gevangen beverratten in 2004 was exact gelijk aan dat van 2003, namelijk 253 ratten. Dat is een grote daling in vergelijking met de beverratvangsten van de jaren daarvoor. Plaatselijk is de verspreiding van het dier over Brabant afgenomen, vooral in zuidoostelijk en midden-Brabant. Helaas stroomden in het westen van Brabant enkele beverratten binnen vanuit aangrenzende provincies.

De provincie is van plan om het komende jaar mee te werken aan het landelijk onderzoek naar het nut en de noodzaak van de bestrijding van muskusratten. Hierbij zal een vergelijking worden gemaakt wat er gebeurt indien geen bestrijding plaatsvindt en zullen alternatieven voor de (huidige) bestrijding onderzocht worden. Ook wordt gewerkt aan een voorstel om de landelijke bestrijding een goede bestuurlijke borging te geven.



Provincie Noord-Brabant