Gemeente Vlaardingen


Nieuwe Bomenverordening
17 maart 2005

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 16 maart is de Bomenverordening Vlaardingen 2005 vastgesteld, met inachtneming van een door Groen Links ingediend amendement.

Door het vaststellen van de bomenverordening is een stevige basis gelegd voor een evenwichtig bomenbeleid, waarbij gezonde bomen in de openbare ruimte in principe blijven staan. Onvermijdelijke kap wordt gecompenseerd. In het openbaar gebied treedt dus een verschuiving op naar "niet kappen, tenzij".

De belangrijkste veranderingen in het nieuwe bomenbeleid zijn:
- Geen kapvergunning meer nodig voor kleinere bomen. Wat we verstaan onder een 'kleinere boom' verschilt tussen het openbaar gebied en particuliere tuinen. In het openbaar gebied is een kapvergunning nodig voor bomen met een dwarsdoorsnede van de stam van meer dan 10 cm, in particuliere tuinen pas bij een dwarsdoorsnede van 35 cm of meer (beide gemeten op 1,3 meter boven het maaiveld).
- Instelling Bomenfonds. Bij projecten, bijvoorbeeld bouwprojecten, vernieuwing infrastructuur, of ophoging, wordt bij de start van de planvorming nadrukkelijk gekeken naar de gevolgen voor het bomenbestand. Als het mogelijk is, worden bomen zoveel mogelijk behouden. Anders komen er bomen in de directe omgeving terug of wordt een bijdrage gestort in het Vlaardingse bomenfonds. Vanuit dit bomenfonds zal extra geïnvesteerd worden in het behoud van monumentale bomen en nieuwe aanplant van grote bomen.

- Bijzondere zorgplicht voor monumentale bomen. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt een commissie in van raadsleden en deskundigen (o.a. een vertegenwoordiger van de Vlaardingse Bomenstichting) die een lijst opstelt van monumentale bomen waarvoor een bijzondere zorgplicht geldt. Voor monumentale bomen kan B&W alleen onder stringente voorwaarden een kapvergunning afgeven.
- Publicatie en reacties. Aanvragen voor een kapvergunning wordt gepubliceerd op de gemeentepagina in Groot Vlaardingen, iedereen kan gedurende vier weken zijn zienswijze over de aanvraag kapvergunning geven. Alle aspecten die van belang zijn kunnen dan tijdig worden ingebracht.