Gemeente Ede

nummer 64 / Ede, 5 april 2005

Gemeente Ede en Woonstede tekenen contract
Wijkvernieuwing Veldhuizen en Uitvindersbuurt gaat definitief door

Na lange voorbereidingen en onderhandelingen hebben de gemeente Ede en Woonstede op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de vernieuwing van de Uitvinderbuurt en de wijk Veldhuizen A. Beide partijen zijn het ook eens over de financiële consequenties van de wijkvernieuwing; zij hebben afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten.

Wethouder Simon van de Pol namens de gemeente Ede en directeur Jan Keijzer van Woonstede ondertekenden dinsdagmiddag 5 april twee contracten zogeheten letters of intent- waarin de belangrijkste afspraken staan. Eerder die dag had het college van burgemeester en wethouders al groen licht gegeven. Door de ondertekening van de contracten gaat de wijkvernieuwing in de Uitvindersbuurt en Veldhuizen A definitief door.

Veldhuizen A
In een periode van 10 jaar zullen er ongeveer 1100 goedkope woningen worden gesloopt in beide wijken. Om de druk op de woningmarkt niet te groot te maken zal de sloop in een beheerst tempo plaatshebben. In Veldhuizen A zal eerst nieuw gebouwd worden op daarvoor geschikte locaties zoals de locatie El Inkade en de hoek
Proosdijerveldweg/Slotlaan. Pas daarna wordt gesloopt. Het uiteindelijke tempo is afhankelijk van de beschikbaarheid van goedkope (nieuwe) woningen voor de 630 huishoudens die geherhuisvest moeten worden. Eind 2005 wordt al begonnen met de sloop van de El Inkade school en begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw van 24 atelierwoningen.
Voor Veldhuizen A draagt de gemeente EUR 3 miljoen bij voor fysieke maatregelen en EUR 500.000 voor sociaal-maatschappelijke maatregelen. Woonstede zorgt voor een sluitende exploitatie bij de nieuwbouw, die nu wordt geraamd op EUR 7,7 miljoen.

Uitvindersbuurt
Ook in de Uitvindersbuurt zal de uitplaatsing van 480 huishoudens gefaseerd worden uitgevoerd. Woonstede en de gemeente streven ernaar vanaf eind 2006 te starten met de sloop- en bouwactiviteiten. De eerste fase van de wijkvernieuwing is het deel van het plangebied tussen de Zanderijweg, Huygensstraat, Doornlaan en Nieuwe Maanderbuurtweg. Er is minimaal zes jaar nodig om de wijkvernieuwing door te voeren.
De gemeente stelt EUR 1 miljoen beschikbaar en max. EUR 1,4 miljoen voor de vervanging van riolering. Woonstede neemt een deel van het exploitatietekort voor zijn rekening.

Met de ondertekening van de Letter of Intent treedt voor de Uitvindersbuurt het Sociaal Plan in werking. In november was dit plan vastgesteld door Woonstede, gemeente, Huurdersbond en de Bewonerscommissie Uitvindersbuurt.

---