Provincie Groningen

Grontmij krijgt opdracht voor onderzoek naar voormalige rioolpersleiding
5 april 2005

Na een zorgvuldige selectieprocedure is de opdracht voor het onderzoek naar de voormalige rioolpersleiding Groningen-Delfzijl verstrekt aan milieukundig adviesbureau Grontmij uit Assen. Vier adviesbureaus hebben een offerte uitgebracht, Grontmij bood een gedegen onderzoeksplan en een goede verhouding in prijs en kwaliteit. Grontmij start deze week met het onderzoek. Op 1 juli 2005 dient het definitieve onderzoeksrapport klaar te zijn.

De onderzoeksvragen die beantwoord moeten worden, spitsen zich in hoofdlijnen toe op verleden, heden en toekomst.

Verleden:
o Welke technische informatie is bekend over de persleiding? o Met welke stoffen werd de persleiding in het verleden belast? o Was de monitoring in het verleden toereikend?

Heden:
o Wat is de huidige kwaliteit van het slib in de persleiding? o Wat is de huidige kwaliteit van de bodem, het slib en het oppervlaktewater rondom de persleiding?
o Hoe is de huidige fysieke staat van de persleiding? o Kan de persleiding worden aangetast door de stoffen in de leiding (intern) en de bodem waarin zij ligt (extern)?
o Welke gezondheidsklachten kunnen gerelateerd worden aan de eventuele blootstelling aan verontreinigde stoffen vanuit de persleiding?

Toekomst
o Welke saneringsmogelijkheden zijn er voor de persleiding? o Hoe dient monitoring in de toekomst plaats te vinden?

De kosten van het onderzoek bedragen ruim 213.000 euro, deze worden gedeeld door het waterschap Noorderzijlvest, de gemeente Groningen en de provincie Groningen, de verantwoordelijke overheden uit de Stuurgroep die toeziet op de uitvoering van het plan van Aanpak voormalige persleiding.