---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen over onderscheidingen

5-4-2005 16:32:00

Hierbij bied ik u de antwoorden op de vragen over de brief van de minister en staatssecretaris van Defensie, mede namens de minister van BZK, van 30 maart 2005 inzake de drie aangenomen moties over onderscheidingen.

DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Op grond waarvan meent u dat de medaille behorende bij de Nobelprijs voor de Vrede, toegekend op 10-12-1988 aan de UN peacekeeping forces, niet valt binnen de drie door u genoemde categorieën, namelijk onderscheidingen van Nederlandse particuliere organisaties, onderscheidingen van internationale organisaties en onderscheidingen van andere regeringen?

De International Peace Prize medal 1988 is geen door de Noorse regering ingestelde medaille, geen medaille van een Nederlandse particuliere organisatie en ook geen medaille van een internationale organisatie. Het betreft een particulier initiatief van een buitenlandse vereniging, de Noorse veteranenbond, die niet valt binnen de drie genoemde categorieën.

2. Is het u bekend dat de oorkonde behorende bij de medaille ondertekend is door de Minister van Defensie van Noorwegen, omdat de medailleraad vallend onder het Ministerie van Defensie in overleg met het Noorse Nobelinstituut belast is met toekenningen van deze medaille?

De Noorse minister van Defensie heeft zijn handtekening gezet onder een certificaat waarin staat dat de betreffende militair bij een UN Peacekeeping Force heeft gediend. Op basis van dit certificaat wordt door de Noorse veteranenbond een medaille verstrekt. De Noorse minister van Defensie heeft deze particuliere onderscheiding erkend.

3. Is het u bekend dat na telefonische contacten tussen het Nederlandse en het Noorse Ministerie van Defensie is besloten om de statuten waarin de toekenning van de medaille geregeld wordt, te wijzigen zodat het Nederlandse Ministerie van Defensie het mandaat krijgt om zelf de benodigde verificatie van de aanvragen uit te voeren?

Nee. De Nederlandse regering heeft in 1980 een officiële medaille ingesteld voor militairen die hebben deelgenomen aan vredesmissies, de Herinneringsmedaille VN-vredesoperaties. De regering is niet voornemens de medaille Nobelprijs voor de Vrede van de Noorse veteranenbond te erkennen.Van een beslissing van ons om de statuten waarin de toekenning van deze medaille geregeld wordt te wijzigen, is dan ook geen sprake.

2005-03-30 Moties onderscheidingen Defensie