Gemeente Wageningen

Stad der bevrijding plaatst Vrijheidsvuur na bevrijdingsfeest 2005

Wageningen krijgt Vrijheidsvuur en gedenkteken Prins Bernhard

Het college van B&W van Wageningen heeft vandaag besloten het Vrijheidsvuur op een later moment in Wageningen te plaatsen, op een nader te bepalen plaats. Het college komt hiermee tegemoet aan de reacties die zijn ontvangen vanuit de Wageningse bevolking. Behalve het Vrijheidsvuur zal een apart gedenkteken voor Prins Bernhard worden ontworpen, ter herinnering aan de overleden Wageningse ereburger.

Het college is van mening dat het dynamische vrijheidsvuur een volwaardig symbool is voor Wageningen als stad der bevrijding. Zoals eerder aangegeven tijdens de raadsvergadering van 29 maart jl. staat het ontwerp niet ter discussie.

Behalve het vrijheidsmonument zal een gedenkteken voor Prins Bernhard, als ereburger van Wageningen, worden ontworpen. Het college geeft hiermee gehoor aan de wens van de Wageningse bevolking om een ander gedenkteken te plaatsen ter herinnering aan Prins Bernhard.

Een en ander heeft tot gevolg dat het Vrijheidsvuur na de komende vrijheidsviering geplaatst zal worden. De definitieve locatie voor het Vrijheidsvuur wordt na 5 mei 2005 gezocht.

Door geen versnelde, maar een reguliere procedure te volgen (ex artikel 19 lid 2 WRO) komt het college tegemoet aan bezwaren naar aanleiding van de bouwaanvraag.

Loco-burgemeester Frits Huijbers: `de afgelopen weken is het monument vaak en veel besproken. Waar we als college juist hebben getracht de jubileumviering dit jaar extra feestelijk te laten zijn door het nieuwe monument te onthullen, hebben we nu besloten het kunstwerk op een later moment te plaatsen. Dat het er gaat komen, is zeker, we gaan nu alleen nog kijken op welke plaats het Vrijheidsvuur het beste tot zijn recht komt. Daarnaast zullen we Prins Bernhard blijvend gedenken op het 5 Mei plein.'

Op 4 en 5 mei aanstaande staat in Wageningen het thema Vrijheid onverminderd centraal. Circa 5.000 veteranen en 100.000 bezoekers worden in de stad verwacht, waar het defilé zal worden afgenomen door Zijne Koninklijke Hoogheid kroonprins Willem-Alexander. De gemeente kijkt uit naar deze spectaculaire jubileumviering en is er van overtuigd dat, met de inzet van alle Wageningers, beide dagen voor de stad onvergetelijk worden.