GroenLinks

Is BZK te afhankelijk van crisisbedrijf COT?

5 april 2005

Uit onzerzoek van het NRC blijkt dat de relatie tussen het 'crisisbedrijf' COT en het departement BZK wel erg exclusief is. Vrijwel alle adviezen, evaluaties en onderzoeken lijkt het departement te betrekken van het COT en departementale aanbestedingsregels worden te vaak niet gevolgd. GroenLinks wil hier opheldering over en vraagt zich af of het niet tijd wordt om meer expertise op het department zelf te verwerven.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over mogelijke schendingen van de aanbestedingsregels bij opdrachtenverstrekkingen aan het COT.


1. Kent u de berichten over mogelijke schendingen van aanbestedingsregels door opdrachtenverstrekkingen aan het CrisisOnderzoeksTeam? Zo ja, kloppen de berichten?


2. Is het juist dat in drie gevallen bij opdrachtenverlening aan het COT ten onrechte afgeweken is van het aanbestedingsreglement? Zo ja, wat was hiervan de reden?


3. Over welke specifieke deskundigheid beschikt het COT, die niet door andere instellingen geleverd kan worden? Levert dit geen grond op om binnen het departement van BZK de nodige specifieke deskundigheid te verwerven?


4. Herinnert u zich de beantwoording van eerdere schriftelijke vragen waaruit bleek dat niet onomstotelijk was vast te stellen dat de deskundigheid van het COT zó specifiek is dat alle desbetreffende opdrachten strikt genomen alleen maar door het COT verricht hadden kunnen worden? Zo ja, gaat dat nog steeds op?


5. Welke maatregelen bent u voornemens te treffen om te voorkomen dat er in de toekomst schendingen van aanbestedingsregels zullen voordoen?

Den Haag, 5 april 2005

'Ministerie van BZK schendt de eigen regels', NRC Handelsblad 5 april 2005.

Tweede Kamer 2000-2001 Aanhangsel nr. 1276.