Nieuw-Vlaamse Alliantie


Waarom verdedigt de CM de belangen van haar leden niet? (05/04/05)

Wanneer u straks naar de huisarts gaat, bestaat dat kans dat u het bekende briefje (getuigschrift) dat u recht geeft op terugbetaling, niet meer krijgt. Technische problemen bij de drukker van de briefjes zorgen voor deze warboel. Maar de Vlaamse huisartsen zagen de bui hangen en zorgden voor een oplossing: een alternatief briefje dat elke huisarts van het internet kan halen. Met het alternatief briefje kan u bewijzen dat u effectief een arts bezocht en het vermelde bedrag betaalde. Uw ziekenfonds beschikt daarmee over alle nodige gegevens om u het juiste bedrag te kunnen terugbetalen.

Maar dat is blijkbaar buiten de CM gerekend. Marc Justaert laat weten dat de CM terugbetaling op basis van deze alternatieve briefjes zal weigeren.

Deze botte weigering laat de N-VA de wenkbrauwen fronsen. Ziekenfondsen worden geacht hun leden te verdedigen. Zij zijn immers de schakel tussen de patiënt en het RIZIV en staan in voor de terugbetaling van de patiënt. In hoeverre neemt het ziekenfonds deze taak nog ernstig als het botweg elke flexibiliteit weigert en daarbij de patiënten in de kou laat staan?

Het is duidelijk dat de communicatie tussen de federale overheid (die verantwoordelijk is voor het aanmaken van de briefjes), de ziekenfondsen (die de briefjes moeten verwerken/terugbetalen) en de artsen (die de briefjes uitschrijven) totaal fout is gelopen. Dat CM de gevolgen hiervan doorschuift naar de patiënten is echter onaanvaardbaar. De N-VA stelt voor dat alle leden van de CM hun ziekenfonds uitleg vragen over dit gebrek aan dienstverlening.

Het is duidelijk dat ziekenfondsen al lang geen zuivere verdedigers meer zijn van de belangen van hun patiënten. Aan de ene kant organiseren ze mee de ziekteverzekering (ziekenfondsen als eigenaar van ziekenhuizen en apotheken) en aan de andere kant krijgen ze van de overheid de opdracht om diezelfde ziekteverzekering mee te controleren. Zo zijn ze tegelijkertijd rechter en partij. Dit is een onhoudbare situatie. In een (toekomstige) gesplitste gezondheidszorg moet er eens grondig nagedacht worden over de precieze rol van de ziekenfondsen. Het RIZIV dat geld geeft aan de ziekenfondsen om dat geld vervolgens te laten uitbetalen aan de leden, is onzinnig. Het handhaven van dit systeem kost handenvol geld. Voor de N-VA moeten ziekenfondsen zuivere verdedigers van de belangen van hun patiënten zijn en niet zelf de ziekteverzekering (mee) organiseren.

Auteur:
ondervoorzitter N-VA
Dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be