Gemeente Breda

Middeleeuwse grachten burcht Ten Houte gevonden

opgraving middeleeuwse grachten Ten Houte.jpg

Bij het uitgraven van de nieuwe meander voor de Aa of Weerijs in het gebied Trippelenberg ten zuiden van Breda is de gracht aangetroffen van de middeleeuwse omgrachte hoeve Ten Houte.

Het gaat om een goed geconserveerde, drie meter brede gracht waarvan de vulling bestaat uit veen met daarin scherven van aardewerk uit de 13e en 14e eeuw.

Bekend is dat hier van oorsprong de burcht lag van de middeleeuwse heerlijkheid Ten Houte in de Hage en dat het gebied dus al vrij vroeg bewoond moet zijn geweest. In 1975 is een groot deel van dit terrein al tijdens grondverbeteringwerkzaamheden verstoord. Tijdens dit werk zijn waarnemingen gedaan waarbij 10 meter brede grachten zijn aangetroffen met een goed geconserveerd veenpakket. Op een kaart uit 1622 omsluit de gracht twee eilandjes waarop de burcht waarschijnlijk gesitueerd was. Ondanks deze diepe verstoringen is een groot deel van de oorspronkelijke vulling van de gracht nog steeds duidelijk aanwezig en goed geconserveerd.

Archeologen van de gemeente Breda hebben afgelopen week de aanleg van de meander gevolgd en vastgesteld dat het om de gracht van de hoeve gaat. Omdat de meander de gracht hier zou doorsnijden en daarmee zou verstoren, is besloten de gracht naar het oosten te verleggen. Hierdoor blijft de gracht behouden. Door het maaiveld van het terrein hier niet 50 cm te verlagen, blijven alle sporen onder het maaiveld intact. Gedacht wordt aan het aanbrengen van beplanting en een informatiebord bij de wandelroute om deze oude woonplaats uit de Middeleeuwen voor bezoekers van het gebied herkenbaar te maken.

De vondst is gedaan tijdens de grondwerkzaamheden in opdracht van waterschap Brabantse Delta, dat ten zuiden van de Dr. Batenburglaan is begonnen met de herinrichting van het beekdal van de Aa of Weerijs. Door de aanleg van meanders krijgt het rivierwater hier bij extreem hoog water meer ruimte en is er plaats voor natuurontwikkeling en recreatie. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met Staatsbosbeheer en de Gemeente Breda.

Breda, 5 april 2005