Multikabel


Stagnatie ICT in de zorg geen kwestie van techniek 05 april 2005

Multikabel-seminar: ICT in de zorg blijft achter omdat instellingen hun onafhankelijkheid willen behouden

Alkmaar, 5 april 2005 - Tijdens het seminar ICT in de Zorg, georganiseerd door Multikabel, blijken vooraanstaande ICT-managers van zorginstellingen in Noord-Holland het met elkaar eens dat het gebruik van ICT in de zorg stagneert vanwege bedrijfspolitieke afwegingen. Samenwerking op het gebied van ICT, met kostenbesparingen als gevolg, wordt als bedreiging ervaren omdat de onafhankelijkheid daarmee wordt aangetast.

Op uitnodiging van Multikabel waren op 31 maart jl. een veertigtal ICT-managers van zorginstellingen in Noord-Holland bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over kostenbesparingen binnen de zorg door het inzetten van informatietechnologie.

Tijdens de paneldiscussie werd snel duidelijk dat de stagnatie van ICT in de zorg geen kwestie van techniek is, maar vooral te maken heeft met bedrijfspolitiek. Binnen instellingen is het realiseren van standaardisatie geen probleem, de barrières worden echter duidelijk op het moment dat er met andere instellingen gegevens uitgewisseld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het moeten aanpassen van de bestaande werkwijze.

Techniek is het probleem niet meer, het gaat om de wil van instellingen om met elkaar samen te werken. De bedrijfspolitiek zou doorbroken moeten worden. Indien je informatie aan een andere instelling verstrekt, wil je er ook graag iets voor terug. Echter, als de patiënt vooropgesteld wordt, zou dit aspect nooit een obstakel mogen zijn, aldus Frits de Roever, Voorzitter van de Vereniging voor Informatica & Gezondheidszorg, GGZ Noord-Holland Noord.

Wat betreft de noodzaak tot standaardisatie zegt Marcel Bouhof, Hoofd Informatisering en Automatisering van het Gemini Ziekenhuis: Het is eigenlijk onacceptabel dat er veel fouten ontstaan tijdens overdrachtsmomenten tussen de verschillende zorgverleners. Het ontbreekt aan gestandaardiseerde afspraken die moeten gelden bij deze overdrachten tussen zorgverleners, maar ook tussen instellingen. De patiënt mag hier niet de dupe van zijn. Zorgverleners moeten onderling deze afspraken maken. Het is aan de ICT om dit zo goed mogelijk te ondersteunen, zonder dat het te veel extra tijd kost voor de zorgverlener en de patiënt.

Multikabel organiseert dit jaar vier seminars over ICT in de Zorg, Overheid, Onderwijs en Financiële Dienstverlening. Doelstelling is om bedrijven en organisaties bijeen te brengen om met elkaar te discussiëren over actuele onderwerpen die gerelateerd zijn aan ICT.