Gemeente Bergambacht


Links

05-04-05 Uitslag Burgertevredenheidsenquete

Enquête wijst uit: Bergambachtse inwoners tevreden

P E R S B E R I C H T

Bergambacht, 5 april 2005.

De Burgertevredenheidsenquête 2004 heeft uitgewezen dat een ruime meerderheid van de inwoners goed te spreken is over het wonen en leven in de gemeente Bergambacht. Maar liefst 80 procent vindt het goed of zelfs uitstekend wonen in de Krimpenerwaardse gemeente. Ook over de gemeentelijke dienstverlening zijn inwoners positief gestemd. Zowel het bezoek aan het gemeentehuis, de klantgerichtheid van ambtenaren, het telefonisch contact en de dienstverlening scoren een dikke voldoende.

---

De gemeente laat één keer per vijf jaar in kaart brengen hoe inwoners denken over het beleid en het reilen en zeilen van de gemeente. Met de verzamelde gegevens is waardevolle informatie verkregen waarmee nieuwe beleidsplannen opgesteld kunnen worden. De eerste enquête werd uitgevoerd in 1999. Bij de enquête van november 2004 zijn diverse vragen herhaald. Hierdoor was het mogelijk in beeld te krijgen in hoeverre knelpunten, die uit de vorige enquête naar voren kwamen, zijn opgelost.

Leefbaarheid

Zo bleek bijvoorbeeld dat in 1999 dertig procent van de inwoners van Ammerstol het woon-en leefklimaat beoordeelde als minder dan goed. Door het beleid dat de gemeente heeft ingezet is er veel verbeterd aan de leefbaarheid in deze kleine kern. Uit de enquête 2004 blijkt dat momenteel tweederde (76 procent) van de inwoners het (zeer) prettig wonen vindt in Ammerstol. Hetzelfde geldt voor de betrokkenheid van de inwoners bij de gemeente.

Voelde in 1999 maar een procent van de inwoners zich zeer betrokken bij de gemeente. In 2004 blijkt dat zestig procent van de inwoners (zeer) betrokken is bij hun dorp.

Inwoners van Berkenwoude zijn het minst tevreden. Eentiende van hen vindt het wonen en leven in het dorp zelfs onprettig.

Voorzieningen

De voorzieningen als het zwembad en de buitensport- en recreatiemogelijkheden worden door de geënquêteerden hetzelfde beoordeeld als in 1999: een meerderheid is tevreden.

Minder tevreden is men nog steeds over het aanbod aan woningen voor senioren en starters. Bij recente bouwplannen is wel rekening gehouden met deze kwestie.

Over de dienstverlening als het ophalen van huisvuil, het onderhoud van openbaar groen en het schoonhouden van de straat is men tevreden, evenals in 1999. De speelmogelijkheden voor kinderen zijn, in vergelijking met 1999, verbeterd.

Veiligheid

Uit de enquête blijkt dat driekwart van alle inwoners, 77 procent, zich zelden of nooit onveilig voelt. Op momenten dat dit wel gebeurt wordt dit veroorzaakt door verkeerssituaties. Te hard rijden, onveilig rijgedrag en verkeerd parkeren blijken vaak de oorzaak. Inwoners van Berkenwoude gaven aan het meeste overlast te hebben van jongeren.

Communicatie

De gemeente hecht grote waarde aan goede communicatie met haar inwoners. Dit gebeurt onder meer door de gemeentepagina in de Lekstreek, de website en Informatie- en Voorlichtingsavonden. De waardering voor de genoemde communicatiemiddelen steeg. Zo ging de waardering voor Informatie- en Voorlichtingsavonden van een 5,5 naar een 6,6.

K5-samenwerking

Uit de enquête blijkt dat bijna de helft van de bevolking (44 procent) vindt dat de samenwerking met Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist positief is voor de inwoners van Bergambacht. Wel geeft 27 procent aan dat de samenwerking de eigenheid van Bergambacht in gevaar brengt.


---