Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

uitzetten van drie imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven

Kamervragen over het uitzetten van drie imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven

5 april 2005

Vragen van de leden Externe link Dijsselbloem, Externe link Van Dam en Externe link Van Heemst (allen PvdA) aan minister Externe link Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het uitzetten van drie Imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven. (Ingezonden 24 februari 2005) De antwoorden van minister Verdonk op deze vragen zijn, gelet op de privacy-aspecten, ter vertrouwelijke inzage gelegd, alléén voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
---


1. Vraag

Is het waar dat drie Imams van de Al Fourkan-moskee in Eindhoven tot ongewenste vreemdeling zijn verklaard?


2. Vraag

Wat was de nieuwe informatie in het ambtsbericht op basis waarvan u tot deze beslissing bent gekomen?


3. Vraag

Is het waar dat de aanleiding voor deze verblijfsrechtelijke maatregelen ligt in het structureel in preken aanzetten tot radicalisering en rekrutering voor de jihad? Zo ja, waarom is deze beslissing dan niet veel eerder genomen op basis van eerdere AIVD-rapporten waarin dezelfde praktijken werden beschreven?


4. Vraag

Hoeveel imams werken er in en vanuit de Al Fourkan-moskee en hoeveel daarvan hebben een tijdelijke verblijfsvergunning? Bent u voornemens nog meer imams van deze moskee het verblijfsrecht te ontnemen c.q. niet te verlengen?


5. Vraag

Was de burgmeester van Eindhoven op de hoogte van de informatie die leidde tot dit besluit? Zo ja, wanneer is de burgemeester op de hoogte gesteld van deze informatie? Zo neen, waarom niet? Hoe verwacht u dat de burgemeester verantwoordelijkheid kan dragen voor de openbare orde en veiligheid wanneer hij dergelijke informatie niet direct krijgt?


6. Vraag

Hoe verklaart u gelet op de vorige vraag dat de burgemeester van Eindhoven zich verbaasd toont, omdat hij geen enkele informatie had dat er de laatste tijd sprake was van radicalisme en dat hij juist dacht dat het de laatste tijd beter ging in de Al Fourkan-moskee? 1)


1) NOS Journaal, 22 februari jl.