FloraHolland



Weekbericht week 13: vestiging Naaldwijk

NAALDWIJK (5 april 2005) - Snijbloemen / Deze week had een veildag minder. Tweede Paasdag viel af, zodat we dinsdag dus extra aanvoer hadden van totaal 19,5 miljoen stelen van 0,17. Bij veel producten stond de prijs deze week flink onder druk. De kleur geel bleef bij veel producten toch gewild, ook roze en oranje/zalm deden het beter dan vorige week. Ondanks de moeilijke markt bleef de prijs de hele week op 0,17 steken.

Monsterablad
De aanvoer van monsterablad was stabiel met een lichte prijsstijging aan het einde van de week.

Trosanjer
De aantallen van de trosanjers zijn behoorlijk toegenomen. Ondanks dat er een dag minder geveild is deze week zijn er ca. 200.000 takken meer aangevoerd. Deze aanvoertoename komt hoofdzakelijk uit Spanje. De prijs liep in de loop van de week aanzienlijk terug.

Strelizia
De aanvoer van strelitzia was minder dan vorige week, de prijsvorming was stabiel met een licht stijging naar 0,86 op vrijdag. Al met al een moeizame week.

Helianthus
De aanvoer van de Helianthus was de afgelopen week zeer groot. Met ruim 200.00 stuks lag deze zo'n 25 procent hoger als vorig jaar. De prijs kwam uit op bijna 0,17 en dat is bijna 0,04 lager dan vorig jaar. Dit verschil werd veroorzaakt door de behoorlijk grotere aanvoer en de mindere kwaliteit. Goede uniforme partijen van goede kwaliteit brachten nog wel rond de 0,40 op.

Planten
Groene planten
Doordat afgelopen week een dag gemist werd, werd het 'verdeeld' over vier dagen, waardoor er een behoorlijke aanvoer van planten was. Doordat de prijzen ook goed zijn te noemen, was er een dubbele stimulans om te brengen. Vooral de groepen varens, Dracaena en Hedera kenden behoorlijke aantallen tegen prijzen die, over het algemeen, goed te noemen zijn.
Bij de Dracaena zijn het vooral de Deremensis soorten die er bovenuit springen. Enkele stammetjes die vooral voor plantenbakjes worden gebruikt werden ook goed betaald.
De Nephrolepis Boston doet het in alle potmaten ook behoorlijk goed, de 17 cm potten liepen zelfs op tot 2,70 en dit is echt tijden geleden! Gemengde Hedera's in de 13 cm potten liepen ook tot 1,60 op, gezien de omstandigheden is dit absoluut goed te noemen! Iets wat vorig jaar ook maar moeizaam verliep was het kattegras. De trend is dit jaar behoorlijk omgeslagen. Het wordt nu voor Bemiddelingsbureau-prijzen en daarboven verkocht. Ook de bladbegonia's doen het vrij goed. Er worden diverse sorteringen geveild, variërend van 10 cm tot 19 cm potten en ook dit artikel stond vorig jaar behoorlijk onder druk. De vooruitzichten zijn voor volgende week ook goed, volop er bovenop blijven zitten dus!!

Bloeiende kamerplanten
Zo vlak na Pasen waren de prijzen voor bloeiende kamerplanten deze week vrij gunstig. De Anthuriums zijn in aantallen wat gedaald, waardoor de prijzen op een redelijk peil bleven. Voor de Dianthus werd gemiddeld 0,65 betaald met een lichte dip in het midden van de week naar 0,55, maar aan het eind van de week werden ze toch weer verhandeld voor 0,65 (gemiddeld). In de Azalea groep gingen de aantallen gestadig omhoog wat de prijs vorming wederom niet ten goede kwam. De Saint Paulia's werden deze week redelijk tot goed betaald met prijzen variërend van 0,65 tot 0,83 voor de 12 cm. De Impatiens werden deze week voor gemiddeld 0,90 verkocht met een prijsdaling op donderdag
( 0,75). De Begonia's zijn goed tot zeer goed betaald met prijzen van
1,15 tot 1,45 voor de 12 cm en 13 cm potten.

Tuinplanten
Met een veildag minder deze week werd er vooral in het begin van deze week goed ingekocht. Nu de aanvoer van de Osteospernum, Fuchsia en Pelargonium toeneemt worden deze producten in aparte veilgroepen geveild. Prijsvorming in deze groepen is redelijk te noemen. De Violen hebben het deze week een stuk minder gedaan. Door het nog grote aanbod en de matige vraag is de prijsvorming niet meer zo goed als de afgelopen weken. In de veilgroep heesters zijn het vooral de Magnolia, Buxus en Salix die de groep vorm geven. Salix staat dit seizoen al behoorlijk onder druk. Dit is duidelijk te merken aan de hoeveelheid die nu aangeboden wordt en de vraag, die niet in verhouding staat Buxus daarentegen, wordt zeer redelijk gewaardeerd. Magnolia met genoeg kleurtonende knop en goed vertakt kan rekenen op een redelijke prijsvorming. Ook Photinia "Red Robin", die nu goed op kleur zijn worden goed gewaardeerd. Al met al een redelijke goede handelsweek.


---