Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

05 april 2005

Nr. 05/058

Arbeidsinspectie onderzoekt veiligheid onderhoudswerk industrie

De Arbeidsinspectie controleert de veiligheid van werknemers die onderhoudswerk uitvoeren in de chemische industrie, de metaalsector en in elektriciteitscentrales. Tot oktober 2005 bezoeken de inspecteurs veertig locaties tijdens onderhoudsstops.

Veel ongevallen in de procesindustrie gebeuren tijdens het onderhoud aan complexe installaties. Tijdens een onderhoudsstop moet extern personeel van verschillende disciplines in korte tijd gezamenlijk een flinke hoeveelheid werk verrichten. Het risico op gevaarlijke situaties is in deze omstandigheden groter dan normaal. Een ernstig ongeval was bijvoorbeeld dat in de Amercentrale waarbij in 2003 vijf mensen om het leven kwamen.

De inspecties vinden plaats in de Randstad en Zuid-Nederland. De inspecteurs controleren onder meer of steigerconstructies veilig zijn en of voldoende maatregelen zijn genomen om valgevaar tegen te gaan. Daarnaast kijkt de Arbeidsinspectie of werknemers niet te lang achter elkaar werken en voldoende rust krijgen. Onderzoek wijst uit dat bij een arbeidstijd van twaalf uur de kans op een ongeluk twee maal zo groot is als bij een arbeidstijd van acht uur.

Bij dit project hanteert de Arbeidsinspectie het zogenoemde lik-op-stukbeleid: als de inspecteurs een misstand constateren, leggen zij direct de betrokken werkzaamheden stil en krijgt de werkgever een boete.