Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 5 april 2005

Forse stijging deelabonnementen dagbladen
Oplage in vierde kwartaal 2004: 4 miljoen exemplaren per dag

Het aantal deelabonnementen, zoals een vrijdag/zaterdagabonnement of weekendabonnement is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verdubbeld. In het vierde kwartaal van 2004 werden volgens de HOI-registratie 32.514 deelabonnementen gemeten.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over het vierde kwartaal 2004, die HOI vandaag bekend maakte. De deelabonnementen worden - afhankelijk van het type abonnement - naar rato meegeteld in de oplageregistratie. De nieuwe abonnementsvormen blijken een belangrijke bijdrage te leveren aan de ombuiging van de oplagedaling. In het vierde kwartaal van dit jaar bedroeg de totaal verspreide oplage 4.013.547 exemplaren. Dit is in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2003 een daling van 3,3 procent.

Die dagbladen, die productvernieuwingen hebben doorgevoerd, zoals Het Parool dat in tabloid verschijnt, blijken het goed te doen. "Opvallend is de constante groei van nieuwe lezers bij Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad. Beide titels weten al jaren de band met hun abonnees vast te houden en nieuwe lezers aan zich te binden", aldus Marcel Kats (projectmanager Cebuco).

De binnenlandse oplage bedroeg in het vierde kwartaal 2004: 3.986.378 exemplaren, waarvan 90 procent via een (deel)abonnement en 8 procent via de losse verkoop wordt gedistribueerd.

In Nederland verschijnen 32 dagbladen, 9 landelijke en 23 regionale dagbladen met een

eigen hoofdredactie, die worden uitgegeven door 11 zelfstandige ondernemingen.


---