Gemeente Haaren



* Kadernota 2006


* Voorlichting over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning


* Subsidie duurzame energievoorzieningen


* Waardering voor reconstructies Tempeliersdal I en St. Jorissstraat e.o


* Gewijzigde dienstverlening lijndienst en buurtbus per 3 april 2005



* Kadernota 2006

Het college van B&W heeft de kadernota 2006 aan de raad aangeboden. Deze nota is in feite een voorbereiding op de programmabegroting 2006. De kadernota geeft -zoals het woord al zegt- de kaders aan waarmee bij het samenstellen van de programmabegroting rekening moet worden gehouden.
Het centrale uitgangspunt voor het college is het stevig vasthouden van de in de afgelopen jaren ingezette lijn om de gemeente financieel gezond te maken en vooral ook financieel gezond te houden.

Een aantal zaken in de kadernota 2006 verdient extra aandacht. Zonder uitputtend te zijn, willen wij er een paar noemen:


* De Zalmnorm geeft financiële spelregels voor inkomsten en uitgaven van de overheid. Die regels stellen onder andere dat er alleen nieuwe uitgaven gedaan mogen worden als daar meevallers of besparingen bij bestaande kosten tegenover staan.
* Een andere regeling betreft de zogenaamde rechtmatigheid. De accountant moet bij zijn controles kunnen beoordelen of aan de rechtmatigheid is voldaan, dat wil zeggen dat hij moet kunnen controleren of de gemeente zich aan het afgesproken beleid heeft gehouden. Om die toets te kunnen doen is het nodig dat voor alle door de accountant te controleren zaken ook daadwerkelijk kaders en regels zijn vastgesteld door de gemeente.
* De Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal op 1 januari 2006 in werking treden. De gemeente krijgt er een groot aantal taken bij op maatschappelijk en sociaal niveau. Of de rijksoverheid aan de gemeenten een bedrag beschikbaar zal stellen dat overeenkomt met de kosten voor de extra uit te voeren taken is nog niet duidelijk. Met de wetenschap in het achterhoofd dat de rijksoverheid zich met de overdracht van deze taken ook een bezuiniging ten doel heeft gesteld, is de verwachting dat de extra uitgaven voor de gemeenten hoger zullen zijn dan de extra inkomsten.

* De verschillende woningbouwprojecten zijn van enorm groot belang voor onze inwoners, maar ook voor ons inwoneraantal en daarmee onze gemeentelijke inkomsten. Ook in de komende jaren zullen deze projecten veel aandacht en menskracht vergen.
* Er zijn onderzoeken in gang gezet naar de mogelijkheden om diverse voorzieningen in Haaren en Helvoirt te optimaliseren, efficiënter te gebruiken en aan te passen aan de huidige normen.
* De samenwerking met de gemeente Boxtel op het gebied van sociale zaken is een omvangrijk project met als oogmerk verbetering van de dienstverlening en verhoging van de efficiency.
* De opdracht van de gemeenteraad tot een structurele bezuiniging van 5% op het personeelsbudget is door het college uitgevoerd en kan worden doorvertaald in de begroting van 2006.
* 2006 is het jaar waarin de OZB voor de eerste maal na vier jaar alleen maar trendmatig verhoogd wordt.

Er komen heel veel ontwikkelingen af op de gemeente Haaren. Een optimale inzet van iedereen is daarbij onontbeerlijk. Doordat in de afgelopen jaren steeds weloverwogen en zorgvuldige financiële keuzes zijn gemaakt is er uitzicht op een structureel gezonde gemeente. Echter uiterste inzet en voortdurende waakzaamheid blijven vereist. De vinger moet nadrukkelijk aan de financiële pols worden gehouden. Bedachtzaamheid en behoedzaamheid ten aanzien van uitgaven en investeringen moeten het credo blijven.

Het college van B&W


* Voorlichting over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2006 wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht. In de eerste helft van 2005 gaat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer het wetvoorstel heeft aangenomen moet ook de Eerste Kamer het bespreken. Naar verwachting gebeurt dat allemaal voor 2006.

De bedoeling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is dat mensen zo veel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen. Maatschappelijke ondersteuning omvat activiteiten die het mensen mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Het doel van de WMO is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De WMO legt de verantwoordelijkheid voor die participatie bij burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De overheid - en daarmee ook de bureaucratie - blijft op afstand.

Ook al wordt met de nieuwe wet de verantwoordelijkheid voor de zorgbehoefte eerst bij de burger en zijn naaste gelegd, de gemeente heeft er wel een duidelijke rol in. Ten eerste als het de inwoner zelf niet lukt, maar ook dient de gemeente te zorgen dat de voorzieningen aanwezig zijn waarmee de burger in staat is te voldoen aan de eigen zorgvraag.

Omdat de wet nogal wat gevolgen heeft voor de gemeente verzorgt Ray Geerling, deskundige sociale zekerheid, op 21 april om 20.00 uur een voorlichting over de nieuwe wet in het gemeentehuis voor de raadsleden. Omdat de wet ook gevolgen heeft voor de inwoners en maatschappelijke organisaties worden ook zij uitgenodigd deze informatieavond bij te wonen.

Wilt u er bij zijn, dan kunt u zich opgeven bij A.Verschuren. a.verschuren@haaren.nl

Indien u niet over e-mail beschikt kan het ook telefonisch 0411 - 627294.


* Subsidie duurzame energievoorzieningen

Eind 2000 werd op initiatief van een twaalftal gemeenten en energiebedrijf Essent het Vlagheidefonds opgericht. Inwoners en non-profit instellingen van de deelnemende gemeenten, waaronder Haaren, kunnen uit dit fonds een subsidie krijgen voor duurzame energietoepassingen. Het gaat daarbij om PV panelen (zonnepanelen), zonneboilers, kleinschalige windenergie-installaties en toepassingen voor het opslaan van warmte om te gebruiken in koude periodes, of omgekeerd.

Ook in 2005 is het weer mogelijk subsidie uit dit fonds aan te vragen.

Dat betekent goed nieuws voor alle inwoners uit Haaren. Voordat u een duurzame energievoorziening installeert kunt u namelijk een aanvraag indienen bij het Vlagheidefonds. Elke gemeente heeft, afhankelijk van het aantal inwoners, een bepaald budget. De Raad van Advies van het Vlagheidefonds bekijkt of een aanvraag voldoet aan alle voorwaarden. Is dit zo, dan krijgt de aanvrager bericht dat een bepaald bedrag wordt gereserveerd. Daarna kan de voorziening geïnstalleerd worden en kan worden verzocht om uitbetaling van de gereserveerde bijdrage.

Een aanvraagformulier met meer informatie over het Vlagheidefonds is te verkrijgen bij de sectie bouwen van de gemeente of via onze website, www.haaren.nl, onder plannen en projecten.


* Waardering voor reconstructies Tempeliersdal I en St. Jorissstraat e.o

Bewoners van zowel Tempeliersdal I in Haaren als van St. Jorisstraat en omgeving in Helvoirt hebben in januari jl. meegedaan aan een enquête over de reconstructies die in 2004 in hun woonwijk werden uitgevoerd. Hierbij werd vooral de groenvoorziening in de twee wijken grondig aangepast.

De uitslagen van de gehouden enquêtes zijn overduidelijk positief. Deze resultaten bevestigen dat we met het groenbeleidsplan, dat in 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld, door kunnen gaan en dat er vrijwel geen aanpassingen nodig zijn.

Algemeen

De communicatie vooraf vinden bewoners een zeer belangrijk aspect bij het uitvoeren van projecten. Zij worden graag in een vroegtijdig stadium betrokken bij de planvorming. Het huidige onderhoudsniveau van de groenvoorzieningen, dat overigens een structurele bezuiniging oplevert van 5.000,- per jaar, scoort bij de bewoners gemiddeld boven een voldoende.

Tempeliersdal I

53% van het aantal verstuurde enquêtes is ingevuld en teruggestuurd.

Alle vragen scoren overduidelijk voldoende tot goed.

Opvallend zijn de reacties over de extra gecreëerde parkeerplaatsen. Die hadden zowel betrekking op het aantal parkeerplaatsen als op de ligging en de uitvoering.

St Jorisstraat e.o.

36% van de bewoners heeft de enquête ingevuld. Ook hier worden alle vragen gekwalificeerd met voldoende tot goed. Toegevoegde opmerkingen betreffen bijvoorbeeld het hekwerk rond de plantsoenen en een mogelijk trapveldje.

De volledige uitslagen van deze enquêtes worden in de raadsvergadering van 28 april door de gemeenteraad besproken.

Op www.haaren.nl kunt u zelf de uitslagen bekijken. Via organisatie > vergaderingen' klikt u op 14 april (informatieve raadsbijeenkomst) of op 28 april (raadsvergadering). U kunt dan het onderliggende stuk bij het agendapunt Resultaten enquête reconstructie groenvoorzieningen Tempeliersdal I in Haaren en St. Jorisstraat e.o. in Helvoirt' downloaden.

Waar mogelijk wordt ook aangegeven, welke initiatieven de gemeente alsnog neemt, om aan bepaalde wensen van bewoners tegemoet te komen. Is dit niet mogelijk, dan wordt de reden toegelicht.

Wil van Nistelrooij,
wethouder.


* Gewijzigde dienstverlening lijndienst en buurtbus per 3 april 2005

De dienstregeling van zowel de lijndiensten als van de buurtbussen binnen onze gemeente zijn per 3 april gewijzigd. De volledige dienstregeling kunt u vinden op www.bba.nl. De dienstregeling van de buurtbussen staat bovendien op onze website onder .