TRENDBOX BV

Nederlanders verdeeld over kwaliteit weerberichten

Binnen de samenleving heerst verdeeldheid over de kwaliteit van de weerberichten. De ene helft van Nederland is tevreden over de kwaliteit van de voorspellingen van het weer in eigen land; de andere helft is dat minder of niet. Vier van de tien Nederlanders zijn van mening dat de diverse weersvoorspellers het vaak bij het juiste eind hebben; een meerderheid vindt dus van niet. Daarbij dient te worden opgemerkt dat tweederde van de inwoners denkt dat het voorspellen van het weer een moeilijk vak is, dat vroeger zeker niet beter werd gedaan dan nu.

Dit blijkt uit recent on-line onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox heeft uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van 503 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

De weersvoorspellingen

Over het algemeen zou de kwaliteit van de verwachtingen dus beter kunnen, hoewel men onderkent dat het voorspellen van het weer van oudsher een moeilijk vak is. En hoewel 70% van de Nederlanders meent dat het weer verandert, is slechts 12% van mening dat het voorspellen ervan tegenwoordig niet meer zou kunnen.

Wellicht zou een aangepaste presentatie van het weer kunnen bijdragen aan een betere perceptie van de kwaliteit van de voorspellingen. Zo vindt eenderde van de Nederlanders dat de weerberichten op televisie teveel aandacht besteden aan het weer dat al is geweest. Ruim 20% meent daarnaast dat teveel tijd wordt besteed aan het weer buiten Nederland.

De weersvoorspellers

De kwaliteit van de weersvoorspellingen is absoluut niet sekse gebonden. Bijna 80% van de Nederlanders ervaart de kwaliteit van de weerberichten van eenzelfde niveau, ongeacht of deze door een weerman of weervrouw worden uitgesproken. Wel zijn vier van de tien inwoners van mening dat de verschillende weersvoorspellers elkaar vaak tegenspreken. Slechts 17% meent dat men over het algemeen op één lijn zit voor wat betreft de verwachtingen.

Weermannen genieten over het algemeen meer bekendheid dan hun vrouwelijke collegas. Met 94% is Erwin Kroll de bekendste weersvoorspeller op korte afstand gevolgd door Piet Paulusma (92%) en Peter Timofeeff (90%). Op de vierde en vijfde plek volgen twee weervrouwen, te weten Marjon de Hond en Helga van Leur met respectievelijk 85% en 74% bekendheid. Helga van Leur is meer bekend onder vrouwen dan bij mannen.

Alles bij elkaar genomen gaat de voorkeur van de Nederlanders uit naar Erwin Kroll (24%) met Piet Paulusma (20%) en Helga van Leur (18%) op een goede tweede en derde plek. Ook nu geldt dat Helga van Leur een grotere voorkeur geniet onder vrouwen dan bij mannen.

Nederlanders en het weer

Nederlanders zijn bijzonder begaan met het weer. Dit blijkt onder meer uit het feit dat vrijwel iedere Nederlander de weerberichten volgt, waarbij de helft zelfs geen dag overslaat. Hierbij geldt dat hoe ouder, des te frequenter men de weerberichten volgt.

De televisie is daarbij het belangrijkste medium: ruim negen op de tien inwoners volgt de weerberichten via de tv. Radio volgt, met 55% als goede tweede, terwijl Teletekst, de krant en internet met respectievelijk 38%, 35% en 30% eveneens tot belangrijke informatiebronnen kunnen worden gerekend. Om op de hoogte te blijven van het weer, raadplegen we gemiddeld 2.5 bron.

Voor een substantieel gedeelte van de Nederlanders, bijna een kwart, gaat de invloed van het weer verder dan alleen het dragen van een regenjas, korte broek of wollen muts: hun humeur hangt sterk af van het weertype. Wat dat betreft zou het voor een kwart van de inwoners nooit meer winter hoeven worden.

Verwachting voor morgen: over het algemeen zal het vak van weersvoorspeller niet makkelijker worden. Door het grillige weer aan de ene en de kritische, geïnformeerde consument aan de andere kant. Hier en daar zou meer tot de essentie kunnen worden overgegaan door elementen als buitenlands weer en weer dat geweest is minder in het zonnetje te zetten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Trendbox

020-669 44 14
Lex de Witt
Onderzoeksdirecteur
lex.dewitt@trendbox.nl
Of een bezoek brengen aan onze website: www.trendbox.nl


05 apr 05 09:33