Provincie Zuid-Holland

GS manen vijf Zuid-Hollandse gemeenten tot meer inspanning bij aanpassen bestemmings-plannen

Vijf Zuid-Hollandse gemeenten waar de voortgang bij het vernieuwen van ruimtelijke plannen blijkt te stagneren, hebben hierover een brief ontvangen van Gedeputeerde Staten. Dit is het gevolg van de evaluatie van het Actualiseringsprogramma Bestemmingsplannen 2004.

Op 11 februari vorig jaar hebben GS dertig gemeenten gevraagd een (verouderd) bestemmingsplan aan te passen of een structuurvisie op te stellen voor plangebieden die een bovenregionaal belang hebben. De achterstand hierin blijkt uit de evaluatie van het Actualiseringsprogramma 2004, dat toeziet op het doorvoeren van streekplannen in gemeentelijke plannen. Het gaat om de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Westland, Bergambacht, Zoeterwoude en Albrandswaard. Waddinxveen heeft ook een verouderd bestemmingsplan voor het buitengebied, maar deze gemeente heeft een uitzonderingspositie, onder meer omdat het een van de vijf Zuidplasgemeenten is. Voor dit gebied wordt gewerkt aan een Intergemeentelijk Structuurplan, dat in de zomer af zal zijn. Op basis daarvan wordt bekeken op welke manier het geldende bestemmingsplan moet worden bijgesteld.

GS wijzen de gemeente Pijnacker-Nootdorp op de toezegging om in 2005 te beginnen met een bestemmingsplan voor de te saneren glaslocatie Oude Leede. De gemeente Westland ontvangt de bevestiging dat zij het voortouw zal nemen in overleg met het stadsgewest Haaglanden, voor de bestemming en de ontwikkeling van zes kleine transformatiegebieden in de buurt van de kernen van de gemeente. De gemeente Bergambacht wordt verzocht om voor 1 september van dit jaar te beginnen met het overleg voor een bestemmmingsplan voor het regionaal bedrijventerrein van ongeveer 15 hectare ten oosten van de kern. De gemeente Zoeterwoude wordt gewezen op de toezegging om in 2005 te beginnen met een partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied, met als doel om in elk geval cruciale onderdelen van de PEHS (Provinciale Ecologische Hoofdstructuur) in het zuidelijk deel van de gemeente vast te leggen. In de gemeente Albrandswaard is de ontwikkeling van 600 hectare natuurgebied gekoppeld aan het PMR (PKB Tweede Maasvlakte). Nu de Planologische Kernbeslissing door de Raad van State deels is vernietigd, is de uitvoering vertraagd. Zodra de reparatie van de PKB rond is, dient de gemeente alsnog een begin te maken met de herziening van het bestemmingsplan.

Van de dertig gemeenten die in februari vorig jaar zijn aangeschreven om hun ruimtelijke plannen aan te passen, hebben 9 een voorontwerpbestemmingsplan of -structuurvisie in procedure gebracht. In vijftien gemeenten is de planvorming gestart of vergevorderd. De zes bovengenoemde gemeenten zijn nog niet begonnen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22