Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 110

datum: 5 april 2005

Staat der Nederlanden en gemeente Amersfoort beraden zich over oordeel

Europese Commissie buigt zich over aanbestedingen Vathorst

De Europese Commissie vindt dat de Staat der Nederlanden en de gemeente Amersfoort zich eind jaren negentig niet hebben gehouden aan de Europese richtlijnen voor aanbestedingen bij de ontwikkeling en realisatie van de nieuwbouwwijk Vathorst. Het gaat om de afspraken uit 1998 tussen de gemeente en Vathorst Beheer bv (het latere Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, OBV). Dit, naar aanleiding van een klacht die is ingediend bij de Europese Commissie dat de bodemsanering in Vathorst onderhands is aanbesteed aan het bedrijf Smink en niet Europees is aanbesteed.

Het onderzoek heeft bij de Europese Commissie tot de voorlopige conclusie geleid, dat de bodemsanering volgens de Europese richtlijnen had moeten worden aanbesteed. Verder constateert de Commissie in dit stadium van het onderzoek, dat ook andere opdrachten voor de ontwikkeling en realisatie van Vathorst Europees hadden moeten worden aanbesteed. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat de Europese Commissie nu vindt dat het OBV de aanbestedingsplicht van de gemeente had moeten overnemen.

De gemeente Amersfoort is ervan overtuigd altijd gehandeld te hebben volgens de in Nederland algemeen aanvaarde uitleg van de Europese richtlijnen. Het Hof van Justitie heeft in 2001 echter een ruimere interpretatie van die richtlijnen gegeven, met als gevolg dat vanaf dat moment meer opdrachten Europees moesten worden aanbesteed. De afspraken waarop de gemeente nu wordt aangesproken door de Europese Commissie dateren van voor die tijd (juni 1998).

De gemeente bezint zich nu samen met de Staat der Nederlanden op de ontstane situatie en op de te zetten stappen. De Staat moet binnen twee maanden naar de Europese Commissie reageren. De Europese Commissie neemt daarna een definitief standpunt in.

Informatie: Rein van Gisteren, afdeling Communicatie Concernstaf telefoon 033 469 43 41, e-mail: r.vangisteren@amersfoort.nl


---- --