Universiteit van Amsterdam

Bestraling risicovol voor diabetespatiënten met ziekte van Graves


Promotie Geneeskunde


dinsdag 5 april 14.00 uur

Een deel van de patiënten met de ziekte van Graves, waarbij de schildklier te veel hormonen produceert, krijgt oogafwijkingen zoals ontstoken oogspieren, scheelzien en vetophoping rond de oogbol. De huidige aanpak van de ziekte bij de zeer ernstige variant - eerst de ontstekingsremmer prednison en anders een operatie - is nog altijd de beste, toont Iris Wakelkamp aan. Bij de matige variant van de ziekte hoort bestraling van de oogspier tot de standaardtherapie. Patiënten met diabetes lopen door bestraling echter een hoger risico op retinopathie (aantasting van het netvlies) en zijn dus beter af met prednison. Omdat Gravespatiënten ook lang na hun ziekte nog problemen hebben, is een verfijndere aanpak verder gewenst. Wakelkamp denkt daarbij aan het gebruik van anti-cytokinen.

Mw. I.M.M.J. Wakelkamp: Graves opthalmopathy: in search of better markers and better treatment. Promotor is prof. dr. W.M. Wiersinga.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.