Ingezonden persbericht

Nieuwe aanwinst in begoniasoort: BONFIRE

Bonfire: uit de bergen van Bolivia

AMSTERDAM, 20050405 -- Het gebeurt niet vaak maar Anthony Tesselaar International brengt een nieuwe aanwinst in de plantenverzameling van het bedrijf op de markt in Nederland. (de hoofdactiviteit van ATI is om bijzondere, eenvoudig te kweken planten van topkwekers in de hele wereld te vinden en deze vervolgens aan te bieden aan tuiniers, tuinarchitecten en tuinders overal ter wereld.) De begoniasoort BONFIRE is die nieuwste aanwinst, een plant met spectaculaire roodoranje, klokvormige, open bloemen die bijna de gehele plant bedekken, terwijl het blad dat ongeveer dezelfde vorm heeft als de bloem en diepgroen van kleur is, rode gezaagde randen heeft.


De BONFIRE kent vele toepassingsmogelijkheden en heeft weinig verzorging nodig. Deze kamerplant met spectaculaire kleuren kan doorgroeien tot een diameter van 45 centimeter. De BONFIRE is ook zeer geschikt als buitenplant, ideaal voor in de tuin, in potten op het terras of als hangplant. In open grond kan de plant dankzij de extra grond en ruimte in vier à zes weken
uitgroeien tot prachtige ronde struiken met een diameter van zestig tot negentig centimeter.

De BONFIRE bloeit uitbundig van de lente tot en met de herfst of tot het moment waarop de vroege vorst invalt. Het bewijs hiervoor werd geleverd door de uitstekende prestaties in proeftuinen in Frankrijk (waar tuinfotografen de plant betitelden als beste nieuwkomer), Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. Er bleek ook veel interesse te bestaan toen specimens
van de BONFIRE in augustus en september te zien waren op de Plantarium (Boskoop, Nederland) en de GLEE (Birmingham, Engeland).

De ontdekking van BONFIRE is een interessant verhaal op zich. Kort samengevat (de achtergrondinformatie verderop is uitgebreider): in 1990 bracht een expeditie naar Bolivia door het Nieuw-Zeelands Ministerie van Landbouw en Visserij 451 specimens mee terug die men tijdens deze expeditie had verzameld in allerlei omgevingen gaande van subtropische gebieden tot koude bergen. Jaren van planning, twee maanden van veldonderzoek en daarna nog eens tien jaar waarin het materiaal is getest, hebben samen geleid tot het op de markt brengen van deze BONFIRE.

*Anthony Tesselaar International
Anthony Tesselaar, een derde generatie plantenkweker, woont in Silvan, Victoria, Australië. Het bedrijf heeft een internationaal netwerk van kwekers en proeftuinen ontwikkeld en brengt haar plantenverzameling met succes op de markt in Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Canada, Europa en de VS.



Ingezonden persbericht