Gemeente Borger-Odoorn


05-04-2005
COLLEGE STELT RAAD PRIORITEITSSTELLING MFA'S VOOR

Het college heeft het onderdeel onderwijshuisvesting uit het project Kern en Kader uitgewerkt in de nota Prioriteitsstelling MFA's, primair onderwijs en peuterspeelzalen. De nota geeft aan waar Multifunctionele accommodaties (MFA) komen en wat dit betekent voor de scholen en de peuterspeelzalen. De schoolgebouwen zijn het uitgangspunt voor de discussie over de overige voorzieningen zoals dorpshuizen. Na besluitvorming in de raad wordt gekeken naar de dorpshuizen en de sportaccommo-daties. Basis voor deze nota zijn de gevoerde gesprekken met besturen van instellingen en stichtingen. De gemeenteraad neemt over dit voorstel eind april of mei een besluit.

MFA's
Inmiddels zijn de MFA's in Exloo en Odoorn gerealiseerd. Om in Nieuw-Buinen, Borger en Valthermond een MFA te kunnen realiseren is nog circa 20 miljoen nodig. Dit geld is op dit moment niet beschikbaar. Dit betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het college stelt de gemeenteraad voor de brede school in Nieuw-Buinen de hoogste prioriteit te geven en daarom in Nieuw-Buinen een MFA te bouwen. Deze MFA zou in de omgeving van De Klister en de sporthal De Splitting moeten worden gebouwd. Deze keuze betekent, op grond van de huidige financiële gegevens, dat er tot 2010 voor een andere MFA geen financiële ruimte is.

Tarieven
Op dit moment betalen sommige gebruikers van gemeentelijke panden huur. Deze huur is niet kostendekkend. Andere gebruikers betalen niets. Doordat er enerzijds onvoldoende huur binnenkwam en anderzijds onvoldoende geld is gereserveerd, is er een grote achterstand in het onderhoud ontstaan. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor om met ingang van het seizoen 2006/2007 een nieuwe tarievenstructuur met een daarbij behorende subsidiesystematiek voor alle gemeentelijke gebouwen in te laten gaan. Dit tarief zal bestaan uit een kostendekkend eenheidstarief per vierkante meter. Om te voorkomen dat sommige gebruikers de huur niet meer kunnen betalen, wordt een nieuwe subsidiesystematiek ontwikkeld.

Overgangssituatie
Voor de vaste gebruikers van de MFA's in Exloo en Odoorn is het voorstel om voor het seizoen 2005/2006 dezelfde voorwaarden als in 2004/2005 te hanteren. Voor nieuwe gebruikers van de MFA's in Exloo en Odoorn zal met onmiddellijke ingang een tarief van 15,-- per dagdeel gehanteerd worden.

Basisscholen
De gemeente heeft overlegd met de bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs (OPO) en de schoolbesturen van het bijzonder onderwijs over oplossingen voor de problematiek zoals de plaats waar de eerste MFA moet komen en welke scholen gesloten moeten worden. Het maken van een voorstel over het sluiten van scholen is de bevoegdheid van de bestuurscommissie (OPO). Daarom heeft het college de raad tijdens de raadsvergadering op 27 januari 2005 gevraagd de vastgestelde criteria voor onderwijs in de nota Kern en Kader 2 in te trekken.

De gemeente, bestuurscommissie OPO en de schoolbesturen van het bijzonder onderwijs zijn het erover eens dat er in Nieuw-Buinen een MFA komt die onderdeel zal zijn van het Brede Schoolproject. De scholen Nieuw-Buinen 24 en Parklaan zijn nu al bezig om te fuseren. Deze twee openbare scholen worden in ieder geval ondergebracht in een nieuw te bouwen MFA. De bijzondere school De Klister, die ook deelneemt aan het brede school project, blijft op de huidige locatie zitten. Voor zowel de Klister, de Rehoboth (Valthermond) en De Borgh geldt dat ze zullen worden gemoderniseerd. Het college stelt de raad voor om deze plannen in een werkgroep met direct betrokkenen verder uit te werken voor Nieuw-Buinen en Borger. Voor de overige scholen worden geen bouwactiviteiten voorgesteld.

Peuterspeelzalen
Naast de peuterspeelzalen in de hoofdkernen Borger, Nieuw-Buinen, Valthermond, 2e Exloërmond, Exloo en Odoorn zijn er op dit moment speelzalen in Valthe, Buinerveen, Buinen, Drouwen, Klijndijk en Drouwenermond. Voor de peuterspeelzalen betekenen de criteria die zijn vastgelegd in Kern en Kader 2 en de prioriteitstelling voor MFA's dat van de huidige 12 speelzalen er 6 zullen verdwijnen. Volgens Kern en Kader 2 wordt een peuterspeelzaal gekoppeld aan een hoofdkern en moet een speelzaal een minimale bezetting van zes dagdelen hebben. Daarnaast speelt dat enkele speelzalen in slechte staat zijn.

Om veiligheidsredenen wordt de peuterspeelzaal in Valthe per 1 augustus 2005 gesloten. Het voorstel is om in Valthe vanaf die datum geen peuterspeelzaalvoorziening meer te subsidiëren. Als overgangsmaatregel wordt voorgesteld om de peuterspeelzaal in Klijndijk open te laten. Het college stelt voor om het sluiten van de peuterspeelzalen in Buinerveen, Drouwenermond, Buinen en Drouwen pas te laten plaatsvinden als de nieuwe peuterspeelzalen in Nieuw-Buinen en Borger gereed zijn.

Noodzaak
Het ontbreekt de gemeente aan voldoende financiële middelen om alle voorzieningen in stand te houden. In de gemeente zijn relatief gezien veel voorzieningen. Deze voorzieningen zijn ondergebracht in circa 100 gebouwen verdeeld over 25 kernen. Voor het jaarlijkse en groot onderhoud van deze gebouwen is te weinig geld beschikbaar. Daarnaast worden steeds meer eisen gesteld aan de veiligheid, kwaliteit en functionaliteit van deze gebouwen. Naast het extra geld dat nodig is voor gebouwen heeft onze gemeente te maken met teruglopende inkomsten van het Rijk. Kortom een zeer zorgelijke situatie, die ons dwingt pijnlijke keuzes te maken.