Federatie van Ouderverenigingen

Financiële achteruitgang verstandelijk gehandicapten?

5 april 2005

Zijn verstandelijk gehandicapten er in 2004 ook flink op achteruit gegaan?

Onderzoek wijst uit: chronisch zieken leveren flink in

Staatssecretaris Wijn van financiën wilde dat chronisch zieken er in 2004 financieel niet op achteruit zouden gaan. Onderzoek in opdracht van de CG-Raad toont aan dat zijn regeling echter een aanzienlijke verslechtering betekent. Onduidelijk blijft wat de gevolgen zijn voor mensen met verstandelijke beperkingen.

In opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is door de Stichting voor Economisch Onderzoek UvA in samenwerking met het NIVEL onderzoek gedaan naar de inkomensgevolgen van de per 2004 gewijzigde regeling Buitengewone Uitgaven, onder een representatieve steekproef van chronisch zieken.
Het onderzoek toont overduidelijk aan dat een grote groep mensen met een chronische ziekte er in de nieuwe regeling erop achteruit gaan. Dit komt met name door de criteria waaronder in de nieuwe regeling het chronisch ziekenforfait mag worden opgevoerd en de vermenigvuldigingsfactor mag worden toegepast.

Het onderzoek van de CG-Raad geeft geen antwoord op de vraag wat de nieuwe Buitengewone Uitgaven regeling betekent voor ouders en mensen met een (verstandelijke) handicap. Worden zij gecompenseerd voor de bezuinigingen en de meerkosten of gaan zij er ook op achteruit? Ouders van kinderen met een handicap en mensen met een (verstandelijke) handicap zijn niet in het panel van het NIVEL vertegenwoordigd en zijn daarom niet bij het onderzoek betrokken. Echter de resultaten zouden ook op hen betrekking kunnen hebben. Ouders kunnen immers (onder voorwaarden) recht hebben op het chronisch ziekenforfait van 776 als ze uitgaven hebben wegens de chronische ziekte van hun kind. Hoewel het niet direct volgt uit het onderzoek, zouden de resultaten dus ook op hen betrekking kunnen hebben. Mensen met een (verstandelijke) handicap met een Wajong-uitkering die ouder zijn dan 18 jaar en zelf belastingaangifte doen, hebben echter niet te maken met het chronisch ziekenforfait. Zij hebben bijna altijd recht op de vaste aftrek voor arbeidsongeschiktheid. Daardoor komen ze niet in aanmerking voor het chronisch ziekenforfait. Het arbeidsongeschiktheidsforfait is net als het chronisch ziekenforfait een vast bedrag van 776. Toch betekent dit niet dat zij er in de nieuwe regeling wel automatisch op vooruitgaan. Dat hangt namelijk ook af van voorwaarden waaronder de vermenigvuldigingsfactor mag worden toegepast en het feit of er al over meerder eerdere jaren aangifte werd gedaan.

Staatssecretaris Wijn van Financiën laat in een reactie op het onderzoek weten niet onder de indruk te zijn van het onderzoek. Hij stelt voor om na de zomer verder van gedachte te wisselen met de Tweede Kamer.

Meer informatie op website CG-Raad