Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meisjesschaakmiddag in Baarn

Zondag 3 april werd een regionale meisjesschaakmiddag georganiseerd in het Poorthuis in Baarn. Het was een bijzonder gezellige middag waar zo'n 27 meisjes in de leeftijd van 6 tot 12 jaar zich uitstekend vermaakten met schaakpuzzels, een schaakganzenbord, schaken tegen de beer, knutselen, snel schaakstukken opzetten en een schaaklesje.

De organisatie - de Baarnse Schaakvereniging en de Stichts-Gooise Schaakbond - hoopt hiermee het schaken ook bij meer meisjes populair te maken.
Een verslag met foto's is te vinden op de website van de Baarnse Schaakvereniging.


---

6e EK Individueel voor vrouwen van 10 - 25 juni in Moldavië

Van 10 tot 25 juni wordt in Chisinau (Moldavië) het 6e Europees Kampioenschap Individueel voor vrouwen gehouden. Vanuit het 12-rondige zwitserse toernooi plaatsen 12 speelsters zich voor het WK. Het EK heeft een prijzengeld van $ 44.000,-.
Dit EK heeft een open inschrijving.

Voor de eerste vier van de plaatsingslijst van april 2005 betaalt de KNSB alle kosten, wij boeken een 1-persoonskamer. Indien niet alle speelsters van de top vier meedoen, betaalt de KNSB voor de opengevallen plaatsen 70% van de kosten. De overige geïnteresseerden kunnen geheel op eigen kosten meedoen. De reis dienen zij zelf te te boeken. Wel kunnen wij voor u een hotelkamer reserveren. De inschrijving kan alleen door de KNSB worden verricht.

Alle data betreffende het toernooi kunt u terugvinden in de bijlage (WORD-document).
U kunt zich inschrijven via het bondsbureau door het bijgevoegde formulier (WORD-document) in te vullen en vóór 18 april 2005 terug te sturen naar het bondsbureau.

---

6e EK Individueel van 17 juni - 3 juli in Warschau

Van 17 juni tot en met 3 juli wordt in Warschau het 6e Europees Kampioenschap Individueel gehouden. Vanuit het 13-rondige zwitserse toernooi plaatsen 34 spelers zich voor het WK. Het EK heeft een prijzengeld van 120.000,-
Dit EK heeft een open inschrijving.

Reis en verblijf
De KNSB laten de deelnemers geheel vrij de reis- en verblijfkeuze zelf te regelen. De organisatie verlangt een toeslag op het inschrijfgeld van 65,- indien u geen gebruik maakt van het spelershotel. Voor Polen heeft u een visum nodig.

Kosten en vergoeding
De 10 spelers met de hoogste rating krijgen gratis accommodatie in een
1-persoonskamer aangeboden van de organisatie. Voor de eerste zes spelers van de KNSB-plaatsingslijst van april 2005 (deze wordt uiterlijk 15 april gepubliceerd) vergoedt de KNSB 70% van alle kosten mits voldaan aan het volgende:
De verblijfkosten mogen maximaal 944,- bedragen; de reiskosten mogen maximaal 250,- bedragen.
Indien niet alle spelers van de top zes van de april plaatsingslijst meedoen, betaalt de KNSB voor de opengevallen plaatsen 70% van de kosten. Overige geïnteresseerden kunnen geheel op eigen kosten meedoen. De inschrijving kan alleen door de KNSB worden verricht.

Alle data betreffende het toernooi kunt u terugvinden in dit WORD-document.
U kunt zich inschrijven via het bondsbureau door het bijgevoegde formulier (WORD-document) in te vullen en vóór 22 april 2005 terug te sturen naar het bondsbureau.

---

Sander van Eijk Open Nijmeegs jeugdkampioen

Topfavoriet Sander van Eijk (rating 2184) is zondag 3 april Open Jeugdkampioen van Nijmegen geworden. Hij kwam alleen tegen Martine Middelveld in serieuze problemen. De als tweede geplaatste Bram van der Velden kon de nieuwe kampioen nog enigszins bijbenen. De anderen volgden op eerbiedwaardige afstand.

Ondanks de paasvakantie voor de basisscholen wisten 149 jeugdspelers uit het hele land de weg naar Wijkcentrum De Klokketoren te vinden. Verdeeld over 12 groepen speelden zij in een 14- of 12-kamp. Dat betekent dus veel partijen, meer dan bij welk eendaags jeugdtoernooi ook. Deze formule slaat kennelijk aan, want veel deelnemers waren de vorige editie ook van de partij.

De overige groepswinnaars zijn: Dennis Jaherrudin (SMB), Onno Kampman (SV Veenendaal), Jan van Dorp (De Toren), Paul Glasbeek (De Toren), Gavin Wallace (Nieuwegein), Cliff Bleeker (SMB), Martijn van Blitterswijk (Schaakstad Apeldoorn), Kevin de Haan (Schaakstad Apeldoorn), Olav Mostertman (SC Groningen), Thomas Beerdsen (Apeldoorn) en Morris van der Hoeven (Wijk bij Duurstede).

Geen jeugdtoernooi natuurlijk zonder de nodige prijzen! Nadat de laatste prijs van de rijkelijk gevulde prijzentafel (voor de helft van de deelnemers was een prijs) een eigenaar had gekregen, was het toernooi ten einde en konden kinderen, begeleiders en organisatie terugzien op een mooi toernooi.
De volledige eindstanden zijn te vinden op www.smb.nl.


---

Na 1.gxf4 komt 1... Pf5 mat. Niet gek. Ook 1. Te1 Pd5 en Pxc3 wint.