Politie Haaglanden

Haaglands Kruisteam lost vijftien zaken op

Haaglanden 07-04-2005

Een gewelddadige overval in Den Haag was voor Politie Haaglanden vorig jaar aanleiding een onderzoek te starten. Al snel werd duidelijk dat de agressieve dadergroep actief was door heel Nederland. Door Politie Haaglanden werd een landelijk team opgericht met de naam Kruisteam. Al snel kreeg dit team de verdachten in het vizier: de bende stond op het punt een Haags bankfiliaal te overvallen. Dat plaatste politiemensen voor een groot dilemma: meteen ingrijpen om te voorkomen dat er doden zouden vallen of nog even wachten om zoveel mogelijk bendeleden te kunnen aanhouden

Begin maart 2004 vond een overval plaats op een woning in de Eemstraat. De bewoners van deze woning werden op een zeer gewelddadige manier bedreigd, waardoor het Haagse politiebureau Hoefkade besloot tot onderzoek over te gaan. Paul van der Lee, coördinator van het rechercheteam, vertelt: We kwamen erachter dat de dadergroep bestond uit Spaanssprekende Dominicanen of Colombianen. De dadergroep ging woningen binnen voor sieraden, verdovende middelen of geld en dreigden de slachtoffers met een vuurwapen of een verwarmd strijkijzer. Het waren impulsieve en onberekenbare verdachten en dus erg gevaarlijk.

Gijzeling en schietpartij

Door de eenduidige werkwijze en de signalementen van de verdachten werden al snel linken gelegd met andere overvallen. De delicten stapelden zich op en het rechercheteam werd ingehaald door de actualiteit. Buiten overvallen in onze regio was er sprake van een gijzeling in Haarlem en een overval op een videotheek in Utrecht door dezelfde dadergroep. De geweldspiraal van deze groep werd met de dag erger. Op 4 mei 2004 vond in Vlaardingen een ripdeal plaats, dit keer met een schietpartij. Er vielen drie gewonden, waarvan één persoon zeer ernstig. Dit was voor ons het moment dat er actie moest worden ondernomen voordat er echt een dode zou vallen, aldus Van der Lee.

Dilemma

Om te voorkomen dat er door de verschillende regionale politiekorpsen dingen dubbel zouden worden gedaan, werd er op 6 mei een landelijk team opgericht door Politie Haaglanden: het zogenoemde Kruisteam. Nog geen dag na de samenstelling van het Kruisteam werd duidelijk dat de dadergroep bezig was met het voorbereiden van een overval op een bank in Den Haag. Van der Lee: In eerste instantie was voor ons nog onduidelijk wanneer deze overval zou plaatsvinden en om welke bank het ging. Daarnaast was in dit stadium van het onderzoek weinig van de dadergroep bekend. Wij wisten van twee mensen de volledige naam en van één hiervan was de verblijfplaats bekend. Toen wij op een gegeven moment achter de locatie van de bank kwamen, ontstond er een dilemma: ingrijpen of nog even wachten?

Juiste moment

De officier van justitie wilde actie ondernemen om niet het risico te lopen dat er gewonden of zelfs doden zouden vallen. De politie wilde echter eerst meer te weten komen over de identiteit dan wel verblijfplaats van de dadergroep. Het vermoeden bestond dat één of meerdere verdachten illegaal in Nederland verbleven. Overgaan tot aanhouding was geen probleem, maar wel met de zekerheid dat dan ook echt iedereen zou worden opgepakt. De persoon die je in zon geval namelijk mist, is daarna niet meer te traceren.

Verantwoorde gok

In de vroege ochtend van zaterdag 22 mei 2004 werd een verantwoorde gok genomen en ging het Kruisteam toch over tot aanhouding. In drie panden in Den Haag, Rijswijk en Voorburg werd bijna gelijktijdig een inval gedaan. Dit was voor het Kruisteam natuurlijk een spannend moment. Van der Lee: Helemaal omdat wij eigenlijk nog steeds niet wisten uit hoeveel verdachten de dadergroep bestond en wie dit precies waren. Het was dan ook geheel onvoorspelbaar hoeveel verdachten zich in de panden bevonden en wat er werd aangetroffen. Uiteindelijk werden elf verdachten aangehouden, negen mannen en twee vrouwen. De twee bekenden van ons zaten hier ook bij.

77 jaar celstraf

Van de in totaal elf aangehouden verdachten zijn er twee heengezonden. Alle zaken zijn bewezen verklaard en de overige verdachten hebben geheel of gedeeltelijk bekend. In totaal zijn zon vijftien zaken verspreid over heel Nederland opgelost. Dit aantal is echter gerekend vanaf de overval in de Eemstraat en het is natuurlijk niet aannemelijk dat dit de eerste is geweest. De tot nu toe aangehouden verdachten hebben in totaal een gevangenisstraf van 77 jaar gekregen! Politie Haaglanden gaat verder met het onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.