Politie Haaglanden

Vijf man veroordeeld voor Ddos aanvallen

Den Haag 07-04-2005

Van de een op de andere dag waren vorig jaar oktober diverse overheidwebsites onbereikbaar. Boze computertechneuten bombardeerden sites van de overheid net zo lang met ongewenste data tot deze plat gingen. Na onderzoek door Politie Haaglanden en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) sprak de rechter op 14 maart voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis onvoorwaardelijke gevangenisstraf uit tegen een van de daders.

De eerste aangiftes van aanvallen op overheidssites komen bij politie Amsterdam-Amstelland, de Nationale Recherche en Politie Haaglanden binnen. Haaglandse politieagenten van Bureau Regionale Recherche (BRR) krijgen de opdracht het tactisch onderzoek te doen. Het KLPD neemt het technische deel voor haar rekening. Al snel worden vijf daders getraceerd.

Nietsvermoedend

Websites platgooien door zogenaamde DDoS-aanvallen is op zich niet nieuw, vertelt Koen Kievit, coördinator BRR. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen het internet vierentwintig uur per dag stand by staan. Een ideale situatie voor hackers. Bij een Ddos-aanval komt het er in het kort op neer dat een computerkraker een bestandje - een bot
- plaatst in een gehackte computer en deze dan de opdracht geeft bepaalde servers - in dit geval die van de overheidssites - m internetsite onbereikbaar et zoveel data te benaderen dat ze onbereikbaar worden. De eigenaar merkt hier niets van, want er worden alleen bestanden verzonden, er gaat niets kapot. Je kunt een DDos-aanval ook wel vergelijken met vijfduizend mensen die voor de deur van een winkel staan en allemaal tegelijk naar binnen willen. Dat lukt nooit, niemand komt erin.

Lastige materie

Kievit over het onderzoek: Het is voor ons altijd lastig om in een computermisdrijf de bewijsvoering rond te krijgen. Als eerste zijn we gaan tappen, zowel op de telefoon als op de computer. Een voordeel voor ons was dat de daders zelf de publiciteit zochten. Zo discussieerden ze op de website Geen stijl.nl en gaf de hoofddader onherkenbaar tekst en uitleg in het televisieprogramma Twee Vandaag. Na een paar maanden had Politie Haaglanden de zaak rond en kwam deze zaak voor de rechter.

Forse straffen

De vijf verdachten kregen forse straffen opgelegd. Zo kreeg de 19-jarige hoofddader 38 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Uniek was dat een van de verdachten, een 14-jarige jongen, veroordeeld is voor tachtig uur dienstverlening, puur vanwege het feit dat hij discussieerde met de andere daders op een chatkanaal over hoe ze de sites het beste konden platgooien.