Telematica Instituut


DNSSEC waarborgt authenticiteit

DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) is in april door de gezaghebbende Internet Engineering Task Force tot standaard verheven. Met deze nieuwe standaard behoren DNS-spoofing en -fishing, het aanbieden van valse DNS-informatie, tot de verleden tijd. DNS (Domain Name System) vertaalt domeinnamen naar numerieke IP-adressen, maar is niet waterdicht. Zo kunnen kwaadwillenden de internetsurfer ondervangen en naar een eigen site leiden, die bijvoorbeeld de site waar de internetgebruiker naar toe wilde, nabootst.

Met DNSSEC is een mijlpaal in de geschiedenis van het hedendaagse internet bereikt. Terwijl internet protocollen als http (HyperText Transfer Protocol) en IMAP (Internet Message Access Protocol) beveiligd kunnen worden, was dat voor DNS niet het geval. Met DNSSEC wordt dat probleem ondervangen doordat de eigenaar van een domeinnaam zijn digitale handtekening meestuurt.

Roy Arends, netwerkbeheerder bij het Telematica Instituut, heeft het afgelopen decennium met vier Amerikaanse collega's aan het standaardiseren van de cryptografische aspecten van DNSSEC gewerkt. In samenwerking met VeriSign, NIST (het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology) , USC-ISI (University of Southern California Information Sciences Institute) en het Internet Software Consortium heeft het Telematica Instituut inmiddels een aantal RFC's (Internet Standaarden) op haar naam staan.

Thiemo Burger