Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 7

APRIL 2005

Toeristische sector dringt aan op administratieve vereenvoudiging

Op vraag van Vlaams minister van Toerisme en Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois bestudeerde de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) de administratieve lasten in de toeristische sector. Uit het Serv-rapport blijkt dat de knelpunten in hoofdzaak bij de federale overheid berusten. De organisatie verzoekt minister Bourgeois dan ook om bij de federale regering aan te dringen op een grondige administratieve vereenvoudiging van de toeristische sector.

De Serv organiseerde een uitvoerige bevraging van alle leden van de sectorcommissie Toerisme omtrent de administratieve lasten binnen hun werkgebied. Het gros van de administratieve ballast slaat op federale bevoegdheden.

Een van de grootste ergernissen betreft de politiefiches. Alle logiesverstrekkende bedrijven moeten de fiches dagelijks handgeschreven invullen en doorsturen. In deze internettijden, vragen de logementhouders vanzelfsprekend de fiches elektronisch te mogen bijhouden en bezorgen. Daarnaast moeten, tot ergernis van de toeristen, heel wat overbodige gegevens meegedeeld worden. Tot slot dient de hotellier de ingevulde gegevens te controleren aan de hand van het identiteitsbewijs of het paspoort. Probleem: de nieuwe Belgische identiteitskaart vermeldt gegevens zoals het adres enkel nog maar elektronisch en anderzijds hebben heel wat EU-lidstaten niet eens een identiteitskaart.

Andere administratieve ballast waarmee de federale overheid het toerisme opzadelt vloeit voort uit het kasontvangstenboek (waar dagelijks de daginkomsten moeten worden ingeschreven terwijl die gegevens al in het verplichte dagafsluitingsdocument bewaard worden), de aangifte van opening (dient om de openingstaks te heffen maar die werd in het Vlaams en het Brussels gewest al afgeschaft), vergunning sterke dranken (aangezien de vergunning gratis is, heeft het geen zin om de melding van het kadastraal inkomen, de oppervlakte en beschrijving van de gelegenheid, net als veranderingen eraan, nog te verplichten), het medisch onderzoek (wanneer men van werk verandert, moet elke werknemer opnieuw een onderzoek ondergaan, op kosten van de werkgever), het verslag over arbeidsongevallen (mag niet elektronisch worden bezorgd), de hygiënevergunning enz.

Minister Bourgeois bezorgt het Serv-rapport alvast aan de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en biedt zijn diensten en concrete voorstellen aan voor de wegwerking van de federale administratieve lasten op het Vlaams toerisme.

Wat het Vlaamse beleidsniveau betreft worden enkel problemen gesignaleerd inzake de CFK-aangifte (onbegrijpbaar formulier voor de aangifte van koelinstallaties) en de aangifte van de waterbalans (waterverbruik). Ook hieromtrent neemt minister Bourgeois initiatieven naar zijn milieucollega.

Over eventuele administratieve lasten voorkomend uit het Vlaams toerismebeleid zijn er geen klachten. Toch startte minister Bourgeois een Bijzondere Werkgroep op voor de herziening van het decreet logiesverstrekkende bedrijven. De belangrijkste toeristische spelers maken er deel van uit (o.a. HoReCa-Vlaanderen, vzw Plattelandstoerisme, CIB-Kust, Campingfederatie-CKVB, Kempencampings en Gastenverblijven Vlaanderen). De werkgroep zal een nieuw koepeldecreet Logies uitwerken ter vervanging van de drie bestaande, verouderde decreten. Zo wordt zowel een modernisering en een versterking van de kwaliteitszorg beoogd als een vereenvoudiging van de regelgeving en een gevoelige administratieve lastenverlaging (o.a gelijkschakeling van de brandveiligheidsnormen en - controles).

"Het toerisme is een belangrijke economische groeisector die daarenboven niet kàn delokaliseren. Een doorgedreven administratieve vereenvoudiging komt zowel ten goede aan de toeristische onderneming, de Vlaamse economie en de tewerkstelling als aan elke individuele toerist", besluit minister Bourgeois.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be