Jongeren uit Nederland en ontwikkelingslanden bezoeken minister-president Balkenende

Leiden, 7 april 2005 -- Minister-president Balkenende ontmoette vanmorgen een aantal jongeren uit Nederland, India, Mali en Senegal. Het gaat om jongeren tussen de 14 en 20 jaar die zelf initiatief nemen om hun leefsituatie te verbeteren. Zij hebben de afgelopen twee weken van gedachten gewisseld over hun ervaringen, dromen en verwachtingen ten aanzien van de toekomst en over de projecten waaraan ze deelnemen. De jongeren deelden hun ideeën over wat zij kunnen bijdragen aan de maatschappij met de premier.

Minister-president Balkenende reageerde verheugd:'Het was een warme ontmoeting met jongeren, waarin omgang met elkaar, het voeren van een dialoog en de rechten van kinderen en jongeren centraal stonden. Ik heb met veel plezier met de kinderen gesproken en ben blij dat zij mij persoonlijk kwamen vertellen wat hun ervaringen én dromen zijn.' Nelleke Bakkeren, directeur van Stichting Kinderpostzegels Nederland reageert na afloop van het gesprek: 'Kinderpostzegels neemt jongeren serieus en het is fantastisch om te merken dat ook onze minister-president jongeren serieus neemt.'

De uitwisseling is een initiatief van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Het betreft jongeren van projecten in binnen- en buitenland die door Kinderpostzegels financieel worden gesteund. Volgens de organisatie is de kracht van jongeren zelf een belangrijke motor bij de aanpak van hun problemen. Het motto van Kinderpostzegels is daarom 'voor jongeren, door jongeren'. Daarom is er niet voor gekozen om een bekende Nederlander naar een ontwikkelingsland te sturen voor een reportage over kinderen aldaar, maar om de jongeren naar Nederland te laten komen en direct in contact te brengen met hun leeftijdsgenoten hier. Kinderpostzegels wil hen faciliteren om van elkaar te leren en zo hun positieve energie nog beter te benutten.

Meer dan een postzegel
Kinderpostzegels steunt initiatieven die zijn opgezet voor kinderen die het niet gemakkelijk hebben, bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben, omdat het thuis niet goed gaat of omdat ze moeten werken. In de projecten spelen kinderen vaak een actieve rol. Kijk voor meer informatie over de projecten van Kinderpostzegels in binnen- en buitenland en de mogelijkheden om die projecten te steunen op www.kinderpostzegels.nl.


---