Gemeente Delft Resultatenboekje Delft kindvriendelijke stad

Het opknappen van speelplekken, een brede schoolprogramma in alle wijken, het bouwen van goede scholen en tienerruimtes, allerlei kunst- en cultuurprojecten en verkeersveilige maatregelen. Het zijn een paar voorbeelden van Delftse initiatieven richting een kindvriendelijke stad. Al deze initiatieven zijn gebundeld in het 'Resultatenboekje Delft kindvriendelijke stad '. Op vrijdag 8 april is Delft gastheer voor het netwerk kindvriendelijke steden.

In Delft wonen ruim 14.000 kinderen tot 14 jaar. Het college vindt dat de stad leefbaar moet zijn voor iedereen, dus ook voor kinderen. Kinderen moeten ruimte hebben om te spelen, te bewegen, te ontdekken en zich te ontwikkelen. De gemeente zoekt aansluiting bij de belevingswereld van kinderen, dicht bij huis, op school en bij de speelplekken in de wijk. Van belang is daarbij de samenwerking tussen partijen zoals scholen, ouders, cultuur- en sportverenigingen, kinderopvang en Breed Welzijn Delft.

De gemeente zet zich in voor goede schoolgebouwen met goed basis-onderwijs waar kinderen na school allerlei activiteiten kunnen doen van de brede school en de buitenschoolse opvang. Vandaag viert de brede school haar mijlpaal nu in alle wijken het brede schoolprogramma draait. Daar-naast kent Delft ook de combinatie van kinderopvang en sport, het sport- en spelprogramma Buurt, Onderwijs en Sport (BOS), kindertuinen, de water-speeltuin, kinderboerderijen en bewaakte speeltuinen. Ook realiseert Delft dit jaar veilige fiets- en looproutes voor kinderen. In de kinderactieraad in de wijk kunnen kinderen hun eigen ideeën kwijt over wat er moet gebeuren.

Als gastheer voor het netwerk kindvriendelijke steden zal het college op 8 april haar visie op de kindvriendelijke stad delen met wethouders, collega's van gemeenten en organisaties als Jantje Beton en 3VO. Via presentaties en een fietstocht krijgen de gasten de kindvriendelijkheid van Delft te zien. In augustus 2005 organiseert de gemeente een driedaags internationaal congres Child in the City waar het kind en de openbare ruimte centraal staan.

Voor de redactie

Nadere informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 29 75.


-----------------------

---- --