Time : 7:03:40 PM
Date : Wednesday, April 06, 2005
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Jeugdige zeeonderzoekers nemen beleid Minister van de Noordzee op dekorrel

Oost-Vlaamse klas brengt verslag uit bij minister Johan Vande Lanotte

Na een week expeditie op de Noordzee krijgen 17 leerlingen van het Edugo-instituut uit Lochristi nu ook de kans om hun bevindingen te rapporteren aan de minister van de Noordzee. Deze 6de klas uit de richting sociale en technische wetenschappen onderzocht op een wetenschappelijke manier hoe het gesteld is met het leven aan onze kust. Daartoe exploreerden ze de kustwateren en de zeebodem ter hoogte van Nieuwpoort en vergeleken deze resultaten met de rijkdom aan levensvormen ten oosten van Oostende. De minister bevoegd voor Noordzeezaken, Johan Vande Lanotte, verklaarde zich bereid deze jonge vorsers te woord te staan op vrijdag 8 april om 10u in het Havengebouw te Oostende (Slijkensesteenweg 2). De jongeren zullen aan de hand van sprekende beelden en cijfergegevens het beleid van de minister kritisch onder de loep nemen. Is het zeeleven aan de westkust waardevol genoeg om een Europese bescherming te genieten? Is het zoveel slechter gesteld ten oosten van Oostende? Dit en andere vragen zullen aan bod komen en wie weet... het beleid van de minister helpen onderbouwen of bijsturen.

Expeditie Zeeleeuw
Het is nooit eerder gebeurd dat scholieren gedurende een week echt wetenschappelijk onderzoek mochten verrichten in het Belgisch deel van de Noordzee. Dat dit nu wel mogelijk werd, heeft alles te maken met het educatieve project 'Expeditie Zeeleeuw', een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) i.s.m. SHE Consultancy en DAB Vloot van de Vlaamse overheid, en gefinancierd binnen het actieplan wetenschapsinformatie van de Vlaamse overheid. Na een virtuele expeditie gestuurd door de website http://www.expeditiezeeleeuw.be, werd de meest creatieve klas in het vinden van oplossingen voor tien zeeproblemen beloond met een échte expeditie op de Noordzee. Dinsdag 5 april was de verzamelde pers reeds getuige van de officiële start van de expeditie. Vrijdag zal ze getuige zijn van de bereikte onderzoeksresultaten en de relevantie hiervan voor het beleid.

Persmoment op 8 april
Het expeditieteam meert op vrijdag 8 april iets voor 10u aan t.h.v. het Havengebouw (Slijkensesteenweg 2, Oostende). Daar worden ze ontvangen door minister Johan Vande Lanotte en zijn medewerkers, en krijgen ze de kans hun expeditieresultaten aan de minister kenbaar te maken en verder te bespreken. De pers is welkom bij dit gebeuren in het Havengebouw, dat plaatsvindt van 10 tot 11 uur.

Bijlage bij dit persbericht beschikbaar op www.pressreleases.be

Perscontact:

Jan Seys
Communicatieverantwoordelijke VLIZ
Tel: 059 34 21 30
GSM: 0478 37 64 13
jan.seys@vliz.be
http://www.vliz.be

"Expeditie Zeeleeuw" is een educatief project voor de derde graad secundair onderwijs en is ingediend door het Vlaams Instituut voor de Zee in een partnerschap met SHE Consultancy en de Administratie Waterwegen en Zeewezen afdeling DAB Vloot. Dit initiatief kwam tot stand binnen het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie van de Vlaamse Gemeenschap". Contact: info@expeditiezeeleeuw.be