Gemeente Heerlen

b e r i c h t

Heerlen betaalt 33,6 miljoen euro

Raad stemt in met binnen- en buitenring Parkstad Limburg

De gemeenteraad van Heerlen heeft woensdag 6 april ingestemd met de aanleg van de binnen- en buitenring in Parkstad Limburg. Dit besluit is van groot belang voor de regio omdat Parkstad Limburg hiermee een belangrijke economische impuls krijgt voor de ontsluiting van bedrijventerreinen en toeristische attracties. In totaal gaat het om een bedrag van circa 200 miljoen euro.

Het aanleggen van de binnen- en buitenring kost in totaal 163 miljoen euro. De helft van dit bedrag betaalt de Provincie, de andere helft komt van de Parkstad Limburggemeenten. Daarvoor is een verdeling gemaakt op basis van het aantal inwoners. Voor Heerlen komt dit neer op een bedrag van 33,6 miljoen euro.

Lof

Maar het aanleggen van nieuwe wegen alleen is niet voldoende. De nieuwe wegen moeten ook worden aangesloten op het bestaande wegennet. Wethouder Vrolings oogstte veel lof van de raad omdat bij hiervoor, via Rijkswaterstaat, bij de minister nog eens een bedrag van 78 miljoen euro heeft weten los te krijgen. Uit dat bedrag komt 37 miljoen euro voor het aansluiten van de buitenring op de A2 bij Nuth, 4 miljoen euro voor de verbetering van het knooppunt Kerensheide en 3,5 miljoen euro voor de aansluiting van de Imstenraderweg. Het resterende geld is gereserveerd voor de aanleg van spitsstroken op de A2 ter hoogte van Born.

Tijd voor actie

Met de aanleg van de binnenring vermindert vooral het sluipverkeer door woonwijken in met name Heerlen en Landgraaf. De buitenring is vooral een oplossing voor de enorme verkeersdruk op de Heerenweg en de Patersweg. De verschillende raadsfracties waren blij met de plannen. Na bijna 30 jaar praten over de aanleg van de buitenring vond vrijwel iedereen dat het hoog tijd wordt voor actie. Alleen de fractie van GroenLinks plaatste kanttekeningen bij het aanleggen van de buitenring. GroenLinks en de SP stemden uiteindelijk tegen het voorstel van het college.

Gemeente Heerlen, 8 april 2005
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --