Gerechtelijke organisatie

Vorderingen van Wilkinson in kort geding tegen Gillette afgewezen

âs-Gravenhage 8 april 2005 â De voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Gravenhage heeft gisteren de vorderingen van Wilkinson-Sword B.V. in een kort geding tegen Gillette Groep Nederland B.V. afgewezen.

Wilkinson vorderde dat de voorzieningenrechter Gillette zou bevelen zich te onthouden van bepaalde reclame-uitingen over de werking van het M3Power scheersysteem, alle verpakkingen van het product met deze reclame-uitingen die in de winkels liggen terug te roepen en rectificaties van de reclame-uitingen te plaatsen.

Wilkinson voerde aan dat de beweringen van Gillette over de werking van de M3Power onjuist zijn en dat er daarom sprake is van misleidende reclame, die onder meer jegens Wilkinson onrechtmatig is. Wilkinson stelde verder dat zij door deze onjuiste beweringen door Gillette schade lijdt omdat de consument op basis van de valse informatie bewogen wordt om de producten van Gillette te kopen in plaats van die van Wilkinson.

Gelet op de aard van de betreffende reclame-uitingen moest Gillette in het kort geding aannemelijk maken dat haar beweringen over de werking van de M3Power juist zijn. Gillette voerde aan dat zij haar advertenties inmiddels anders formuleert, maar erkende dat de beweringen die zij in het verleden heeft gedaan over de werking van de M3Power onjuist waren. Dit betekent dat Gillette in advertenties en reclame-uitingen in het verleden misleidende mededelingen heeft gedaan en dat op de huidige verpakkingen van de M3Power deze misleidende mededeling nog steeds staat. De rechter achtte dit echter onvoldoende reden om Gillette te bevelen de verpakkingen terug te roepen of rectificaties te plaatsen.

De vraag of de huidige bewering van Gillette over de werking van de M3Power op dit moment voldoende aannemelijk is, werd door de rechter bevestigend beantwoord.

LJ Nummer

AT3328

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 8 april 2005 Naar boven