Gemeente Westerveld

8-4-2005
Visie op voorzieningen

De gemeente Westerveld heeft in 2004 en de afgelopen maanden 2005 een Visie ontwikkeldop de voorzieningen. In 2002 is de Strategische Visie 2015 vastgesteld. Deze Visie moest worden bijgesteld /verhelderd op het onderdeel voorzieningen vanwege het inzicht dat de middelen niet toereikend zijn. Bij de aanbieding van de begrotingen 2003 en 2004 zijn ingrijpende voorstellen gedaan die tot reactie van de inwoners en instellingen leiden. Op grond van die reacties en de wil tot een samenhangend en gezond welzijnsbeleid is besloten een Visie op de voorzieningen te ontwikkelen.

In samenwerking met STAMM CMO Drenthe en de Stichting Welzijn Westerveld is een uitgebreide interactief proces gehouden van oktober 2004 tot en met januari 2005. Het resultaat ligt nu voor. In het concept van de Visie op de voorzieningen wordt met name aangedrongen op samenwerken van instellingen ten gunste van de deelnemers.

U kunt de Visie op voorzieningen inzien op de website. Klik dan op 'Bestuur en Organisatie' en vervolgens op 'Agenda' onder commissie. Lees dan verder bij de commissiestukken voor 12 april.

Multifunctionaliteit en samenwerken zijn de begrippen om de voorzieningen in het platteland in stand te kunnen houden. Dat betekent ook dat er keuzes moeten worden gemaakt voor juist ondersteuning van kleine eenheden. Er wordt een goede afstemming met het woonplan bewerkstelligd. Jeugd, ouderen en mensen in een kwetsbare positie krijgen prioriteit in het beleid. Opvoedingsondersteuning en de buurtnetwerken worden gestimuleerd. Steunstees in multifunctionele centra worden bevorderd. Met de grote instellingen wordt meer op prestatie afspraken gemaakt. De Ouderenadviseur wordt anders ingezet en de functie wordt geintensiveerd. Sportstimulering krijgt prioriteit. De kwaliteit van het bibliotheekwerk wordt bevorderd. Tot slot wordt een innovatieve activiteiten potje gevormd.

De instellingen en andere belanghebbenden kunnen tot 15 mei 2005 een schriftelijke reactie inzenden. Deze zullen gebundeld met verwerking of commentaar worden voorgelegd aan de raad. De concept Visie wordt op 12 april opini?nd in de raadscommissie besproken. De raad zal dan op 30 juni 2005 de visie vaststellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met beleidsmedewerker Zorg en Welzijn, Kees van Hasselaar, tel.nr.: (0521) 349381.