Gemeente Den Haag

april 2005
Haags muziekhelden in unieke muurschildering Raamstraat (7 april)

De Raamstraat in het centrum van Den Haag heeft een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Het gedeelte tussen de Grote Marktstraat en Vlamingstraat is veranderd van een vies, donker steegje in een mooi en schoon straatje. De muren tonen Haagse muziekhelden die in een enorm kunstwerk zijn verwerkt. De gemeente heeft graffitikunstenaars opdracht gegeven om de thema's 'muziek' en 'oud Den Haag' in een muurschildering te verwerken. Het is de tweede muurschildering die de gemeente heeft laten maken als middel tegen overlast van graffiti en wildplak in de binnenstad.

Anti-plasschilden
De Raamstraat is niet alleen opgeknapt met muurschilderingen. Er zijn ook anti-plasschilden aangebracht, omdat wildplassers veel stankoverlast veroorzaakten. De schilden veroorzaken natte voeten, zodat het wildplassen wordt ontmoedigd. Op de straatstenen is een anti-kauwgomcoating aangebracht. Kauwgom kan hierdoor makkelijker worden verwijderd. In het straatje is verder extra verlichting geplaatst om het gevoel van veiligheid te vergroten. Door de opknapbeurt is de Raamstraat veranderd in een kleurrijk straatje waar het winkelend publiek weer met plezier doorheen kan lopen.

Binnenstad Buitengewoon Schoon
De opknapbeurt maakt deel uit van Binnenstad Buitengewoon Schoon (BBS). Dit project heeft als doel de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad te verbeteren. Naast het opknappen van de Raamstraat worden vanuit BBS veel kleinschalige deelprojecten uitgevoerd, waarbij samenwerking met de ondernemers in de binnenstad centraal staat. De gemeente en de ondernemers aan de Raamstraat hebben ook bij dit project nauw samengewerkt. Binnenstad Buitengewoon Schoon is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie.

Wethouders maken kunstwerk af
De Haagse wethouders Bruins en Stolte zullen de muurschildering op maandag 11 april officieel afmaken. Om 10.30 uur leggen zij, samen met de graffitikunstenaars, de laatste hand aan het kunstwerk. Nadat de wethouders de laatste verf hebben aangebracht, kan iedereen de Haagse muziekhelden in de Raamstraat bewonderen.