VVD



7 apr 2005 - Standpunt VVD over stijging lasten gemeenten

De VVD is zeer teleurgesteld dat de gemeentelijke lasten in 2005 opnieuw sterk zijn gestegen, zoals vandaag uit CBS-cijfers blijkt in de Volkskrant.

VVD-woordvoerder Van Beek: "De gemeenten hadden de kans om te bewijzen dat ze de vrijheid van het vaststellen van het belastingpercentage zouden benutten om zeer terughoudend te zijn met tariefstijgingen en zo dicht mogelijk zouden uitkomen rond het nulpunt, maar blijkbaar wil dat maar niet lukken. Gemeenten moeten niet keer op keer de lasten verhogen."

Op dit moment wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel waarin de gemeentelijke autonomie wordt beperkt. Dit maakt onderdeel uit van de geplande maatregel in 2006 om het gebruikersdeel van de OZB af te schaffen. Ook is er een commissie bezig met een onderzoek onder leiding van de heer B. Eenhoorn om te kijken naar het gemeentelijke belastingbeleid.

"We hebben met dit onderzoek ingestemd onder de nadrukkelijke voorwaarde dat duidelijk gemaakt moet worden dat de belastingstijgingen zeer beperkt moeten blijven. Het zou goed zijn als de gemeenten niet meer geheel vrij zijn om een eigen belastingpercentage vast te stellen en dat de onbeperkte vrijheid wordt gelimiteerd," aldus Van Beek.

7 april 2005