Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VROM-raad: bestaande woningen ouderen aanpassen

Nieuwsbericht, 8-4-2005

Het huisvestingsbeleid voor ouderen moet meer inspelen op de behoefte aan stabiliteit van oudere bewoners. Het huidige beleid is volgens de VROM-raad teveel gericht op doorstroom en het bouwen van nieuwe nultredenwoningen.

Dat schrijft de VROM-raad in het advies `Oude bomen moet je niet verplanten'. Het adviesorgaan mist flexibiliteit in het huidige beleid. Woningen met een trap heten `ongeschikt' te zijn voor ouderen, terwijl die woning met een kleine ingreep gemakkelijk geschikt te maken zijn. De gradaties ontbreken in deze indeling, vindt de VROM-raad. Veel ouderen zijn tevreden met hun - als ongeschikt aangemerkte - woning en hebben weinig zin om te verhuizen. Ze zijn gehecht aan het huis en vinden de sociale contacten in de buurt en de stabiliteit belangrijk. Een kleine aanpassing in de woning zou de woning wel geschikt maken.

De VROM-raad waarschuwt dat er forse achterstanden zijn in het aantal geschikte woningen. Het aanpassen van bestaande woningen gaat te traag en is er dringend nieuwbouw nodig voor ouderen die zware zorg nodig hebben. Verzorgings- en verpleeghuizen verouderen snel. Er moeten daarom in hoog tempo andere verzorgde en beschermde woonvormen gebouwd worden, constateert de VROM-raad. Het adviesorgaan bepleit een grotere druk op extramuralisering en meer zekerheden voor de financiering.

De VROM-raad verwacht een extra impuls voor de huisvesting van ouderen als de Wet maatschappelijke ondersteuning in werking treedt. De nieuwe regierol van de gemeente in wonen, zorg en welzijn zou de huidige productieproblemen (zoals langs elkaar heen werkende partijen) kunnen wegnemen.

Verwijzingen


* Oude bomen moet je niet verplanten Externe linkRapport van de VROM-raad over woningbouw voor ouderen.

* Maak het voor ouderen gemakkelijker om in hun woning te blijven