Dienstenbond CNV

Persbericht - Meer transparantie zorgt voor meer vertrouwen 08-04-2005

Doekle Terpstra geeft startschot voor nieuw op te richten branche-CAO Goede Doelen organisaties.

Het Nederlands Genootschap Fondsenwervers (NGF) en CNV Dienstenbond willen samen tot een branche-CAO voor fondsenwervende organisaties komen. Doekle Terpstra heeft hiervoor vandaag het startschot gegeven tijdens de Algemene Ledenvergadering van het NGF. Het vertrouwen van het publiek bepaalt het succes van Goede Doelen organisaties. Een transparante branche-CAO is het antwoord als dat vertrouwen tanende is, aldus de CNV-voorzitter.

Ook NGF-bestuurslid Gerdien Rabbers benadrukt het belang van vertrouwen: Als medewerker van een Goede Doelen organisatie word ik regelmatig aangesproken over de opgelaaide discussie over directiesalarissen. Daar baal ik van. Wij leveren met zijn allen goed werk. Daar moet het om gaan. We willen een signaal afgeven dat alle commotie uit het verleden een gepasseerd station is. Door nu te laten zien dat we een gedegen beloningssysteem willen met zijn allen, hopen we goede afspraken voor alle collegas te maken maar ook het vertrouwen van het publiek weer te herwinnen.

Behalve het vergroten van het publieksvertrouwen door meer transparantie in de salarissen is een branche-CAO ook bedoeld om meer helderheid over de arbeidsvoorwaarden te creëren. Alle werknemers van fondsenwervende organisaties met een CBF-keurmerk vallen onder hetzelfde functiewaarderingssysteem. Hierdoor ontstaat een rechtvaardiger loon- en werkindeling. CNV Dienstenbondbestuurder Harry Gerding: Een branche-CAO past bij een volwassen branche. Het vergroot de openheid. Iedereen hoort namelijk in een CAO thuis, van hoog tot laag, in alle functies! Groot voordeel voor de werknemers is dat er een einde komt aan het individueel onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Je kunt rechten ontlenen aan de CAO. De willekeur is dan voorbij.

De komende maanden vindt een campagne plaats onder alle werknemers van Goede Doelen organisaties met een CBF-keurmerk. Na deze wervingsactie zal de verdere totstandkoming van de branche-CAO gestalte krijgen. In de huidige situatie zijn er fondsenwervende organisaties met verschillende CAOs en organisaties zonder CAO. CNV Dienstenbond en NGF willen bewerkstelligen dat deze Goede Doelen organisaties het regelen van arbeidsvoorwaarden voortaan onderbrengen in de CAO die voor de gehele branche geldt.

Hoofddorp, 8 april 2005
Voor nadere informatie:

Harry Gerding, bestuurder CNV Dienstenbond: 06 20 47 18 85 Lilly van Geest, persvoorlichter CNV Dienstenbond: 06 10 88 41 41 Gerdien Rabbers, bestuurslid NGF, 06 23 66 39 58 Johan G. Hahn, bestuurslid NGF, 06 53 45 77 69