Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Nationaal Museumweekend in de Leidse Hortus botanicus

Zomerbollenmarkt
Zondag 10 april 2005

De Leidse Hortus heeft een lange traditie in het beheren van de eerste grote verzamelingen van bol- en knolgewassen. Zo is de tulp, oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Azië, rond 1600 vanuit de Hortus botanicus haar triomftocht als typisch Hollands bolgewas begonnen. In samenwerking met het Internationaal Bloembollencentrum Bloembollencentrum wordt daarom op zondag 10 april extra aandacht gegeven aan bol- en knolgewassen.

Vooral bollen en knollen die nu geplant kunnen worden en in de zomer tot bloei komen staan, als het weer mee wil werken, in het zonnetje. Soorten die al in de 18e eeuw in de oude Oranjerie van de Hortus te zien waren zoals Crocosmia, Eucomis en Agapanthus zullen bij de aanwezige kwekers op de zomerbollenmarkt aangeboden worden door bekende bolgewassenspecialisten zoals Rita van der Zalm en Renée Zijerveld. Zij laten ook zien hoe verrassende combinaties met vaste planten gemaakt kunnen worden. Iemand die alles van weet tuinieren goede plantcombinaties is de bekende groen-auteur Wim Oudshoorn. Hij zal (samen met Rita van der Zalm) in de middag lezingen verzorgen. Ook zullen er rondleidingen door de Hortus gegeven waarbij de historie van de tulp en de rol van de Leidse Hortus in de verspreiding van kennis over deze planten wordt toegelicht.

Speciaal voor de kinderen is er een speurtocht (waarbij zij de antwoorden weten en de ouders de vraag moet oplossen.) en een tulpenkleurplaat.

Kortom: een dag vol inspiratie en kennis over de kunstv an het bewaren van plantenerfgoed in de Leidse Hortus botanicus.

Overzicht activiteiten Nationaal Museumweekend in de Hortus botanicus 9 en 10 april:

Zaterdag 9 april
Entrée gratis
Speurtocht en kleurplaat voor de kinderen

Zondag 10 april
Entrée gratis
Speurtocht en kleurplaat voor de kinderen

10.00 - 17.00 uur
Zomerbollenmarkt bij de Oranjerie in samenwerking met het Internationaal Bloembollen Centrum, Rita van der Zalm, Renee Zijerveld en anderen

12.00 uur
Zondagwandeling langs voorjaarsbloeiende planten

Tussen 13.00 en 16.00 uur
Lezingen (duur ongeveer 30 minuten) door de bekende groenauteur Wim Oudshoorn en Rita van der Zalm (kweker van bijzondere bolgewassen)

14.00 en 16.00 uur
Rondleidingen over de historie van de tulp en de rol van de Hortus botanicus

Nationaal Museumweekend in de Leidse Hortus - Zomerbollenmarkt

Waar
Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

Zondag 10 april 2005 van 10-17 uur. De Hortus botanicus is open tot 18 uur.

Kosten
Entree op 9 en 10 april gratis

Aan de redactie:
Voor informatie over de Zomerbollenmarkt kunt u contact opnemen met: Stans van der Veen of Carla Teune - Hortus botanicus Leiden 071-5275144

Er is digitaal beeldmateriaal beschikbaar. Bestanden kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl.

5 april 2005, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl

---- --