Provincie Drenthe

Dit is een gezamenlijk persbericht met LTO Noord Projecten

Winnaar Drentse Landbouwprijsvraag

Groen gas in Drenthe

Assen, 7 april 2005
Persberichtnummer 05-059

Een groep agrarische ondernemers gaat de haalbaarheid van directe levering van groen gas op het bestaande net onderzoeken. In april 2004 won een groep ondernemers de landbouwinnovatieprijs van de provincie Drenthe met het plan gezamenlijk agrarische producten te vergisten en dit te leveren aan het bestaande aardgasnet. De boeren hebben inmiddels een coöperatie opgericht genaamd Coöperatie Biogas Midden Drenthe U.A. en hebben samenwerking gezocht met de Gasunie BV Engineering & Technology en TCNN (Technologie Centrum Noord Nederland).

Op maandag 11 april a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis te Beilen geven de Coöperatie, Provincie en Gasunie op ludieke wijze het startschot voor het haalbaarheidsonderzoek Biogas in Midden Drenthe. Dit is een experimenteel concept dat kansen kan bieden voor grote groepen agrariërs in Drenthe en daarbuiten. Belangrijkste vraag van het onderzoek is of het verkregen biogas uit vergisting zonder problemen en voor een redelijke prijs kan worden gemengd met het schone aardgas. Biogas heeft een andere samenstelling, waardoor naar verwachting een bewerking van het gas moet plaatsvinden om te komen tot aardgaskwaliteit. Naast de aardgaskwaliteit en de bedrijfseconomische haalbaarheid krijgt ook de ruimtelijk inpassing aandacht van de onderzoekers.

Het onderzoek wordt betaald door de Coöperatie, het Projectenfonds van de Rabobank, de gemeente Midden Drenthe, de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (UILNN).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl