Verbond van Verzekeraars

Branche werkt aan Stichting Financiële Dienstverlening

Het ontwikkelen van een organisatie die het vergunningverleningsproces voor financiële dienstverleners bij de AFM kan faciliteren, self assessments kan ondersteunen en risicobeoordelingsmodellen kan ontwikkelen. Dat is de opdracht waar de Stichting Financiële Dienstverlening in oprichting voor staat. Tijdens een bijeenkomst werden onlangs de belangrijkste vorderingen toegelicht.

De activiteiten van de Stichting Financiële Dienstverlening in oprichting (StFD i.o.) vloeien voort uit de Wet financiële dienstverlening, die volgens de huidige planning al per 1 oktober in werking moet treden. Een speciale projectorganisatie werkt momenteel aan de contouren van de StFD, die invulling kan geven aan de verdere professionalisering van de financiële dienstverlening. Initiatiefnemers zijn het Verbond (namens verzekeraars) en (brancheorganisaties van) tussenpersonen, hypotheekbemiddelaars, gevolmachtigden en banken. Alle financiële dienstverleners (dus ook degene die niet bij een brancheorganisatie zijn aangesloten) zullen zich straks bij de stichting kunnen aansluiten.

Kostenvoordeel
Volgens projectdirecteur Kees Scholtes kan de stichting deelnemers straks onder meer ondersteunen bij het invullen van de nieuwe normen uit de Wfd. Een ander voordeel (met name voor bemiddelaars) is dat de stichting een aantrekkelijke korting op de kosten van een AFM-vergunning kan realiseren, die de deelnamekosten van de stichting ver overtreffen. Om dat te bereiken, is het volgens Scholtes wel noodzakelijk dat de StFD zo effectief en efficiënt mogelijk wordt ingericht.
Naast het kostenvoordeel zullen deelnemers ook waardevolle informatie krijgen over hun eigen prestaties (ten opzichte van vergelijkbare financiële dienstverleners) en kunnen ze ondersteuning krijgen bij het verbeteren daarvan.
De bedoeling is dat de initiatiefnemers in mei besluiten of tot daadwerkelijke oprichting van de StFD wordt overgegaan en hoe deze er precies komt uit te zien.

Verzekerd!, april 2005