Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 april 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over dure geneesmiddelen


1.


Herinnert u zich het debat over geneesmiddelen, waarin u de commissie toezegde zo spoedig mogelijk de Kamer te informeren over een mogelijke oplossing voor dure en de weesgeneesmiddelen?


2.


Waarom kondigt u aan pas in juli de Kamer te informeren, terwijl zowel de algemene ziekenhuizen als academische ziekenhuizen de aan hen gevraagde informatie voor mei dit jaar moeten inleveren?1


3.


Klopt het dat de ziekenhuizen zijn verzocht aan te geven welke toekomstige verdeling van weesgeneesmiddelen over de academische centra men verwacht? Zo ja, is het niet juist belangrijk dat een inschatting dient te komen van het totale probleem en niet zo zeer en inschatting van hoe dit probleem over de verschillende ziekenhuizen wordt verdeeld?


4.


Klopt het dat de ziekenhuizen is gevraagd in hoeverre de regeling dure geneesmiddelen voldoende soelaas biedt voor de weesgeneesmiddelen? Zo ja, realiseert u zich dat weesgeneesmiddelen nooit aan het volumecriterium van de Beleidsregel dure geneesmiddelen kunnen voldoen?


5.


Deelt u de mening dat het gevraagde inzicht in de uitgaven aan dure geneesmiddelen per ziekenhuis alleen de geneesmiddelen betreft die nu reeds op de lijst dure geneesmiddelen staan, maar geen beeld geeft van andere dure geneesmiddelen in het ziekenhuis die nog niet op de lijst staan en daardoor aan patiënten worden onthouden? Zo ja, vindt u dit aanvaardbaar? Zo nee, bent u bereid een totaal beeld c.q. inzicht op te vragen van alle dure geneesmiddelen?


* Algemeen Overleg geneesmiddelen

* Brief VWS