Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 april 2005


Schriftelijke vragen van de leden Koenders en Boelhouwer (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Binnenlandse Zaken en de minister-president over


het overheidscommunicatiebeleid rond de oorlog in Irak


1.Hebt u kennisgenomen van het artikel in Trouw van zaterdag 9 april j.l. 1) waarin de heer Siepel keiharde kritiek levert op het overheidscommunicatiebeleid in het algemeen en die ten aanzien van de Irak-oorlog in het bijzonder?


2.Wat is de precieze inhoud van het Communicatieplan m.b.t. een militair treffen in Irak, zoals dat in februari 2003 door het kabinet werd geaccordeerd? Waarom werd de titel veranderd in communicatieplan Veiligheidsraadsresolutie 1441? Wie stelde deze wijziging om welke reden voor? Op welke wijze werd omgegaan met de afgesproken lijn van transparantie en openheid en in hoeverre werd deze lijn aangepast in het licht van de naderkomende oorlog en informatie die de overheid goed uitkwam? Kunt u dit gedetailleerd uit de doeken doen?


3.Waarom werkte u toe naar een pro-Irak besluit , ongeacht eventuele tegenargumenten zoals de heer Siepel aangeeft?


4. Welke bezwaren bestonden er tegen de inhoudelijke lijn van het hoofd van de strategiegroep Irak en was deze kritiek in het bijzonder gekomen van de ministeries van minister de Hoop Scheffer en minister-president Balkenende? Hoe werd dit door het hoofd van de RVD verwoord?


5. Is het juist dat het hoofd van de strategiegroep Irak eerder was genomineerd voor communicatiemanager van het jaar en nu kennelijk vanwege onder andere de Irak-klus werd gesanctioneerd?


6. Is de overheid tot lerend vermogen in staat en kunt u goed omgaan met gerede kritiek uit het apparaat?


7. Vindt u niet dat overheidsvoorlichting en het functioneren van een moderne overheid minder te maken dienen te hebben met angstcultuur en bescherming van politieke en ambtelijke posities en meer met een opener overheid die de kloof met de samenleving dicht? Waarom is dit nog onvolledoig gelukt en wat gaat u daaraan doen?


---------


1) Trouw 9 april j.l.