D66

D66 vraagt opheldering van Europese Commissie over KLM incident

Sophie in 't Veld (europarlemtariër namens D66) eist een verklaring van de Europese Commissie over de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers. Haar voorgangster in het Europees Parlement, Johanna Boogerd had vorig jaar verzet aangetekend over de overeenkomst met de VS. Sophie in 't Veld vroeg vorige maand nog om een evaluatie van de Commissie aangezien zij twijfels had over de effectiviteit van de maatregelen en over de bescherming van persoonsgegevens. Nu blijkt dat deze twijfels gegrond zijn, aangezien de VS haar bevoegdheid om gegevens van vliegpassagiers te gebruiken, overschreden heeft. De Europese Commissie heeft toegezegd dat in mei een evaluatie zou komen. Gezien de actuele gebeurtenissen is een evaluatie des te dringender.

Aanleiding voor de vragen van In 't Veld zijn de gebeurtenissen rond een vliegtuig van de KLM met als bestemming Mexico dat vrijdag de toegang tot het Amerikaanse luchtruim is geweigerd. Aan boord van het toestel waren twee passagiers die de Verenigde Staten niet boven het land wilde hebben. De twee passagiers bleken op de Amerikaanse lijst van terreurverdachten te staan. Ze zijn in Nederland niet aangehouden omdat daar volgens de Nederlandse politie en justitie geen aanleiding voor was. De afspraak tussen de Europese Commissie en de VS bestaat er uit dat de VS slechts gegevens mag gebruiken van reizigers van en naar de VS en niet van passagiers van vliegtuigen die over Amerikaans grondgebied vliegen. Door dit incident blijkt dat de VS zich niet aan de regels gehouden heeft.

zie ook:
- Boogerd: Europees Parlement verdedigt recht op privacy 25-6-2004 14:53
- Nog geen definitief verzoek nietigverklaring data-overeenkomst EU-VS 17-6-2004 15:37
- Geen uitverkoop privacy door Europa 17-5-2004 18:56 - D66 boekt succes in debat uitwisseling vluchtgegevens 1-4-2004 10:30

11-4-2005 14:21