FNV KIEM

FNV KIEM akkoord met WW-voorstellen maar..
Om recht te hebben op een WW-uitkering moet je in 26 van de voorafgaande 36 weken gewerkt hebben. Dat is het standpunt van de Federatieraad van de FNV van vandaag 11 april. In het bijgestelde SER-advies staat naast deze referte-eis nog een andere optie: men moet in 27 van de voorafgaande 39 weken gewerkt hebben. De voltallige SER moet daar vrijdag 15 april a.s. nog een keuze in maken.

In datzelfde conceptadvies staat over de kunstensector, dat de SER de regering aanbeveelt, haar verantwoordelijkheid te nemen en met sociale partners in overleg te treden om te zoeken naar een structurele oplossing voor deze sector met zn vele korte en onderbroken contracten. Daarmee zijn voor een belangrijk deel de voorwaarden die FNV KIEM stelde om akkoord te kunnen gaan met dit SER-advies, ingewilligd. De bond heeft in de Federatieraad van vandaag dan ook positief gereageerd op deze bijgestelde voorstellen. Zeker omdat mensen met een halfjaarcontract (=26 weken) nu recht op WW krijgen.

Maar..
De bond heeft er ook nooit misverstand over laten bestaan dat de huidige WW-regeling voor kunstenaars (je moet in 16 van de laatste 39 weken gewerkt hebben) moet blijven zo lang er nog geen nieuwe regeling is. En daarover is dit laatste SER-advies nog onvoldoende helder. Daarom heeft FNV KIEM vandaag in de Federatieraad van de FNV gesteld, alsnog tot de tegenstemmers te willen worden gerekend als deze garantie er niet komt.

Tot dusver is het voorbereidende werk gedaan door een commissie uit de SER. Vrijdag 15 april a.s. moet dit advies door de voltallige SER definitief worden vastgesteld. De voorzitter van deze commissie heeft toegezegd zich daar sterk te zullen maken voor een duidelijke aanbeveling aan het kabinet over de positie van kunstenaars in de WW (zie boven). Dat gebeurde nadat in contacten met politieke partijen was vastgesteld, dat er in de Tweede Kamer een meerderheid bestaat voor een aparte regeling voor kunstenaars.De FNV-vertegenwoordigers zijn daar natuurlijk ook voor. Meer informatie na 15 april a.s.
---